Europarlamentarul Cristian Terheş, membru PNȚCD, trăieşte de mai mulţi în SUA, unde are contacte permanante cu congresmani americani. Din 2019 a fost ales în Parlamentul European pe listele PSD.
Politicianul are o privire de la firul ierbii despre foarte multe abordări ale marilor instituții europene și nu ezită să abordeze deschis subiecte despre care în general se vorbește cu mănuși.
Terheș: Kosovo a fost o greșeală a Vestului
Unul dintre acestea se referă la importanța pe care poziția țărilor membre față de independența statului ex-iugoslav Kosovo o are la Bruxelles.
„Precedentul Kosovo a fost o greșeală a Vestului. Au ajuns să fie musulmanii majoritari în Kosovo, care a ținut de Serbia”, a observat Chris Terheș.
„Ca să înțelegem, România nu recunoaște Kosovo pentru că ar putea avea o situație similară cu Transilvania”, a replicat moderatorul.
Terheș: Am avut un raport săptămânile trecute, în PE, unde România era criticată că nu a recunoscut independența Kosovo. Eu am votat împotrivă să nu rămână prevederea respectivă. Dar au fost parlamentari români care au votat pentru. Dacă tu nu știi istorie, nu știi context…
Turcescu: Niște dobitoci.
Terheș: Germania de exemplu a avut interes.
Turcescu: Există parlamentari români care, când te trage UE de urechi, nu că se feresc, dar se duc cu căpșorul și zic mai tare.
Terheș: Uite că lucrurile astea te afectează. Putin folosește acum precedentul să spună, păi facem referendum în Crimeea, în Donețk, în Lugansk.
„Ura care s-a născut între ucraineni și ruși va dura sute de ani”
Pe de altă, parte invitatul în studioul EVZ a menționat o tendință tot mai evidență în ideologia politicii moderne: postmodernismul. Acesta e reprezentat, printre alții, și de ideologul rus Aleksandr Dughin, unul dintre cei care l-au influențat pe Vladimir Putin în susținerea imperialismului rusesc în secolul 21.
În lumea postmodernă totul e relativ. Dughin spune că dacă Vestul relativizează totul, relativizăm și noi (nr. – rușii) tratatele”.
Europarlamentarul consideră că, din câte a observat pe viu în Ucraina, unde a fost de 8 ori în ultima lună în misiuni mentare, războiul va fi de durată.
„Ura care s-a născut între ucraineni și ruși va dura sute de ani. Ucraina nu era o națiune, era un popor. Acum toți au înțeles că oamenii mor pentru steagul Ucrainei”, a comentat Cristian Terheș.
Podcastul complet poate fi vizionat aici: