Tema analizată a plecat de la faptul că există mai multe confuzii și intersectări între xenofobie, xenomisie și ultranaționalism care au marcat această perioadă istorică.

Care au fost legăturile dintre xenofobie și ultranaționalism au fost întrebările la care istoricul Alex Mihai Stoenescu a răspuns jurnalistului Dan Andronic.

Xenofobie, xenomisie și ultranaționalism sunt temele filosofice care au fost analizate de Alex Mihai Stoenescu în cadrul podcastului „Evenimentul Istoric”, difuzat exclusiv pe canalul de YouTube „HAI România!”.

Sensul dat acum pentru xenofobie este incorect

Alex Mihai Stoenescu a explicat că acum există o legislație în acest sens.

„E un principiu al conviețuirii în UE, în civilizația post-industrială cum se numește, xenofobia este un act care nu poate fi acceptat. Numai că sensul pe care îl dau este de ură împotriva străinilor. Nu asta înseamnă xenofobia!”, a spus acesta.

Xenofobia înseamnă teama de străini

Xenofobia, a explicat el, înseamnă teama de străini, nu ura față de ei. Alex Mihai Stoenescu a indicat DEX-ul ca fiind lămuritor în acest sens. Cuvântul provine din franceză și ar fi un neologism. Ceea ce, a subliniat el, ar fi eronat.

Conform istoricului, cuvântul xenofob provine din greaca veche, din antichitate. El a fost importat și folosit la noi încă din secolul 18-19 cu sensul de teamă de străini.

Alex Mihai Stoenescu a explicat că acest termen este folosit de multă vreme. El a arătat că prima dată a folosit de Hașdeu și apoi de Petre Carp. Ultimul a dat o definiție exactă în ceea ce privește ideea de xenofobie.

„Termenul xenofobie apare la Hașdeu în 1876. Și citez: xenofilia – care înseamnă dragostea față de străini – e tot atât de periculoasă pe cât este ultraxenofobia. Se găsește de asemenea într-un discurs al lui Petre Carp din 1899.

Liberalilor le este frică de străini, ei suferă de xenofobie. Deci o declarație mai clară că prin xenofobie înseamnă teamă de străini, nu ură de străini…”, a spus acesta în cadrul podcastului.

Întreaga emisiune de vineri, 28 iunie, poate fi urmărită chiar aici. Vizionare plăcută!