Nimic nu se poate face în România fără politică

În noua ediție a emisiunii ”Evenimentul Istoric” difuzată exclusiv pe canalul de YouTube ”HAI România”, jurnalistul Dan Andronic și istoricul Alex Mihai Stoenescu au vorbit despre Partidul Naționalist Democrat, format în 1910 de către Nicolae Iorga și de către Alexandru C. Cuza (A.C. Cuza).

”(…) La un moment dat A. C. Cuza a și condus un ziar local unde l-a debutat pe Iorga cu un despre Junimea. Un articol cultural.

Cuza și-a dat seama de valoarea acestui tânăr. Ei personal nu au avut un contact. De abia în 1905 – 1906 sunt anii decisivi ai apropierii dintre Cuza și Iorga, când Iorga începe colaborarea, apoi conducerea ziarului Semănătorul”, spune acesta.

Istoricul a mai precizat că Nicolae Iorga și-a dat seama la momentul respectiv că nimic nu se poate face în România fără politică.

Elementul de originalitate al lui Nicolae Iorga

De asemenea, istoricul a mai precizat că Nicolae Iorga a adăugat la curentul lui și un element de originalitate. Acesta a fost, de fapt, unitatea teritorială.

Concret, el se referea la Unirea Transilvaniei, a Basarabiei și a Bucovinei.

”Iorga adăuga la acest principiu, acest curent al lui, unitatea teritorială. Unirea Transilvaniei, a Basarabiei și a Bucovinei. Asta a fost elementul de originalitate al lui Iorga”, mai spune acesta.

Istoricul mai spune că ideea unității românilor era periculoasă pe acea vreme.

Evenimentul istoric
SURSA FOTO: Capital.ro

În 1910, scena politică din România era dominată de 2 mari partide

A.C. Cuza și Iorga au înființat acest partid în 1910, când scena politică din România era dominată de cele două mari partide: PNL și Partidul Conservator.

Acestea aveau structuri bine stabilite, rețele de influență și susținători puternici, ceea ce făcea dificilă penetrarea unor ideologii și lideri politici noi.

Cuza și Iorga erau critici ai ambelor partide, considerând că acestea nu servesc în mod adecvat intereselor naționale și că sunt prea influențate de marii latifundiari și de clasa de elită.

Înființarea Partidului Naționalist Democrat a fost văzută ca o alternativă la aceste partide dominante.

A.C. Cuza a introdus o componentă puternic antisemită și xenofobă în ideologia acestui partid. Astfel, Nicolae Iorga a părăsit Partidul Naționalist Democrat. El a format un nou partid numit Partidul Naționalist (1932). Acesta reflecta mai bine viziunea sa moderată și naționalistă fără componenta extremistă antisemită a lui Cuza.

Sub conducerea lui A.C. Cuza, PND s-a radicalizat, adoptând o linie politică din ce în ce mai extremistă și antisemită. Cuza s-a implicat în fondarea Ligii Apărării Național Creștine (LANC) în 1923, un partid care a promovat deschis idei antisemite și naționaliste radicale.

Partidul Naționalist Democrat și LANC au influențat ulterior alte mișcări naționaliste și extremiste din România, inclusiv Mișcarea Legionară, care a preluat multe dintre ideile promovate de Cuza.

Întreaga emisiune de vineri 12, iulie, poate fi vizualizată AICI.

De asemenea, pe canalul de YouTube ”HAI România!” pot fi vizualizate mai multe emisiuni interesante, toate abordând subiecte de interes atât la nivel național, cât și la nivel internațional.