EXCLUSIV. Alex Mihai Stoenescu prezintă istoria incomodă a României: Am avut de-a face cu procese istorice

Alex Mihai Stoenescu

Alex Mihai Stoenescu SURSĂ FOTO: YouTube/HAI România

Vineri, 1 martie, a avut loc o nouă emisiune marca „Evenimentul Istoric”. Jurnalistul Dan Andronic a continuat, împreună cu istoricul Alex Mihai Stoenescu, seria dedicată istoriei incomode a României.

Așadar, jurnalistul Dan Andronic a continuat, împreună cu istoricul Alex Mihai Stoenescu, seria dedicată istoriei incomode a României. Printre altele, cei doi au abordat subiecte interesante despre domnia regelui Carol I și luptele care s-au dus pentru ca țara noastră să rămână independentă.

Alex Mihai Stoenescu prezintă istoria incomodă a României

Jurnalistul și istoricul au analizat și culisele unei demisii celebre în epocă, momentul în care Carol a vrut să părăsească țara. Un alt subiect abordat a fost modul admirabil în care acesta a condus România prin vâltoarea războiului ruso-turc. La momentul respectiv, România a devenit un stat de sine stătător.

„Noi am avut de-a face cu procese istorice. Este greșit să spunem ‘Revoluția din decembrie 1989’. Revoluția nu este o chestie care se petrece într-o zi sau într-o lună. Este un proces revoluționar, pe care România l-a început în 14 decembrie 1989 la Iași, tentativa de Revoltă. A continua cu Timișoara, represiunea și până la 20 mai 1990, când au loc primele alegeri libere”, a explicat istoricul pe canalul de YouTube „HAI România”.

Întreaga ediție a podcastului poate fi urmărită AICI.

Dan Andronic și Alex Mihai Stoenescu SURSĂ FOTO: YouTube/HAI România

Toată această perioadă este un proces revoluționar de transformare

De asemenea, istoricul a subliniat că toată această perioadă este, de fapt, un proces revoluționar de transformare. Din punct de vedere al istoriografiei, subliniază specialistul, este vorba de procese revoluționare.

Istoricul a subliniat apoi că aceste procese revoluționare nu pot fi izolate doar în decembrie ’89.

Procesul revoluționar din România s-a petrecut între 14 decembrie ’89 și 20 mai ’90, spune istoricul.

În acest context, toate evenimentele care s-au petrecut în această perioadă fac parte dintr-un „proces revoluționar de transformare”.

Este vorba despre „revolta ieșenilor, apoi a timișorenilor, apoi de la București, răsturnarea lui Ceaușescu”.

„Toată această perioadă este, de fapt, un proces revoluționar de transformare, pe care îl numim, mai simplu, ‘Revoluție’. Din punct de vedere al istoriografiei, este vorba de procese revoluționare. Ele nu pot fi izolate doar în decembrie ’89. Sunt aceia care insistă cu povestea asta ca să arate că Revoluția este doar ieșirea în stradă a oamenilor.

Procesul revoluționar de care vorbesc este o desfășurare pe o perioadă mai lungă de timp. La noi, acest proces revoluționar din ’89-1990 s-a petrecut între 14 decembrie ’89 și 20 mai ’90. De aceea, toate evenimentele care s-au petrecut în această perioadă fac parte dintr-un proces revoluționar de transformare”, a mai spus istoricul.