Pe 1 iunie 2023, la Chișinău, urmează să aibă loc reuniunea Comunități Politice Europene care vor reuni 47 de șefi de guverne și președinți. În acest sens, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova la București, Victor Chirilă, a declarat, în exclusivitate pentru Capital, că acest eveniment confirmă faptul că Republica Moldova se află în vizorul Uniunii Europene.
„În primlu rând, astfel de evenimente ne ajută să rămânem în vizorul Uniunii Europene, a lumii occidentale, a celor mai importante instituții internaționale partenere pentru dezvoltarea noastră economică, socială și politică. În actualul context, extrem de dificil, când toată lumea este concentrată pe Ucraina, astfel de evenimente, aici aș mai adăuga și următoarea platformă de susținere a Republicii Moldova, care va organizată la fel la Chișinău, ne ajută să rămânem în atenția primordială a principalelor capitale occidentale. De asemenea, ne ajută să promovăm mai bine interesele noastre naționale, inclusiv la capitolul de integrare europeană și de securitate.”, a conchis Victor Chirilă.
Moldova nu își propune să renunțe în totalitate la gazul rusesc
La întrebarea dacă Republica Moldova are potențial de a reduce definitiv dependența energetică față de Rusia și de a conecta țara pe care o reprezintă la sursele de pe bursa română, oficialul moldovean a declarat că miza nu constă în renunțarea în totalitate a gazului de la Moscova.
„Noi nu ne propunem să renunțăm la tot gazul, evident că acest lucru va fi dificil. Vom face acest lucru numai în cazul în care Rusia va folosi în continuare gazul ca o pârghie de influență. Dar în condițiile unei situații de pace să-i spunem, în condițiile în care Rusia va deveni mai constructivă și va contribui la securitatea și dezvoltarea regiunii ca un stat normal. Scopul nostru nu este să renunțăm totalmente, scopul nostru este să ne asigurăm că importăm gaze naturale din mai multe surse, astfel încât să fim autonomi, independenți, să avem marjă de manevră în raport cu lumea externă. Dar mai ales în raport cu statele care ne șantajează. Acesta este scopul – să diminuăm șantajul Federație Ruse.”, a explicat diplomatul moldovean.
Măsurile Guvernului de la Chișinău au ajutat la diminuarea presiunii din partea Rusiei
În continuare, oficialul de la București a notat că „pe parcursul ultimelor luni, cu ajutorul Uniunii Europene și a partenerilor occidentali, noi am reușit să importăm gaze naturale din surse alternative. Avem acum rezerve importante care ne asigură să trecem cu bine de această iarnă. Evident că și compesanțiile pe care Guvernul de la Chișinău le oferă cetățenilor, în mod special, păturilor defavorizate, ajută foarte mult ca să diminuăm presiunea energetică aplicată de Federația Rusă asupra economiei noastre și asupra societății.
Suntem foarte recunoscători României, Germaniei, Franței și multor altor state care au contribuit nemijlocit de a fi în măsură să acordăm aceste compensații cetățenilor noștri.”, a afirmat Victor Chirilă.