ANAF încurajează turnătorii. Ce cred Victor Ciutacu, Mirel Curea și Robert Turcescu
Probleme în ANAF? Jurnaliștii Victor Ciutacu, Mirel Curea și Robert Turcescu și-au exprimat opinia despre faptul că ministrul Finanțelor vrea ca, pe viitor, românii să denunțe faptele de evaziune fiscală. Pentru acțiunile lor de „turnători”, ei vor putea fi recompensați. Acest tip de act legislativ nu este atât de rar pe cât am crede. În Statele Unite se procedează într-un mod similar, a precizat Robert Turcescu. El susține că cei care denunță primesc „o treime, eventual, din suma pe care ai reușit să o recuperezi de la evazioniști”.
Reamintim că dezbaterea vizează faptul că, în cursul anului 2021, a fost propus un proiect legislativ care propunea acordarea de recompense în cuantum de 30% din valoarea prejudiciului cauzat statului. Aceste recompense urmau să fie acordate pentru sumele care depășeau 100.000 de lei. Totuși, în cazul în care denunțătorul era autor, instigator sau complice, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) avea posibilitatea să ofere o recompensă mai mică, de 15%.
„În ce etapă a vieții noastre românești suntem? Odată cu apariția unor astfel de idei? Eu sper să nu ajungem în situația în care ele să fie materializate, dar cine știe. Însă atunci când ministrul de Finanțe vine cu astfel de idei, în ce etapă a vieții românești suntem?”, a întrebat Robert Turcescu.
Cel care a răspuns la această întrebare a fost Victor Ciutacu. El crede că „românul are vocație de turnător și mai ales de turnător răsplătit”. El susține și că românii ar putea abuza de această nouă „putere” care li se oferă.
„1945-1947. Aici sunt câteva lucruri care trebuie spuse, dincolo de faptul că, mă rog, Boloș își arată cu ocazia asta încă o dată tresele de sub sutana aia de predicator, că asta e o chestie (…) de securistică. Omul, așa, în capul lui, nu gândește prost pentru că, regret s-o spun, românul are vocație de turnător și mai ales de turnător răsplătit. Pentru că, hai să vorbim serios, și aceia care turnau la securitate, 80% din ei o făceau pe bani sau pe alte avantaje. Așa că, până la urmă, chestia asta nu-ți iese din buletin, din ADN, din ce vrei tu”, a spus Ciutacu.
România, amenințată de o adevărată „vânătoare de vrăjitoare”
Victor Ciutacu oferă și câteva exemple. El spune că românii pot abuza în numeroase feluri de acest tip de măsură.
„Dar îți dai seama, presupunând că s-ar aproba tâmpenia asta, bă frate, ar începe în România o vânătoare de vrăjitoare, ar fi carnavalul de la Rio. Deci te enervează vânzătoarea de la magazin că nu ți-a dat bon la țigări, jap, cu ea la ANAF, că face evaziune fiscală. Te-ai enervat aia în piață, jap cu ea că face evaziune fiscală. Ai un concurent în afaceri care te lucrează, jap cu reclamația că face evaziune fiscală.
Bă, vă dați seama că ANAF nici măcar nu are posibilitatea tehnică, logistică, umană, să declanșeze controale la toate și, cum zice la carte, că dacă depui o de-asta, în 30 de zile trebuie să primești răspuns de la instituția pe care ai sesizat-o.
În 30 de zile cred că o să fie 5 milioane de delațiuni în țara românească. Ce faci? Faci controle în toată țara? E nebunie! Și asta în plus, și aici termin, demonstrează încă o dată incapacitatea statului de a-și face treaba. Bă, treaba Anafului este să colecteze bani la buget și, după caz, să prindă evazioniști, și să-i dai pe mâna organelor de cercetare penală. Facem noi munca Anafului? Luăm noi salariul Anafului?”, a spus Ciutacu.
Discuția a fost încheiată de jurnalistul Robert Turcescu, care susține că vom ajunge, în cele din urmă, să ne amendăm singuri.
El a precizat „Eu cred că mai mult decât atât să trebui să ajungă la momentul glorios în care o să ne amendăm singuri. Deci, la un moment dat, ai cumpărat ceva la negru sau ai plătit la negru, te duci acasă, te uiți în oglindă, te apucă mustrările de conștiință și îți aplici singur o amendă pe care o și plătești direct în contul ANAF”.
Vă invităm să urmăriți întreaga discuție pe canalul de YouTube HAI ROMÂNIA, AICI.