„Domnul profesor Marga a zis că adevărul istoric ne spune că Ucraina are granițe nefirești și că în teritoriul ei sunt teritorii care ar fi trebuit să aparțină Ungariei, Poloniei, României și Rusiei. Nu este un adevăr istoric, este o realitate istorică.”, a subliniat analistul, după care a dat definiția celor două concepte.
„Este absolut real că într-un moment istoric anumite teritorii din Ucraina au aparținut Ungariei. După cum este real că anumite teritorii ale României au aparținut Ungariei. După cum este absolut real că anumite teritorii din Bulgaria au aparținut României, după cum este real că Texas-ul a aparținut Spaniei, o bună parte din Franța – Angliei, Alaska – Rusiei, Bulgaria – Turciei. Și putem continua la infinit cu aceste lucruri. Acestea sunt realități istorice. Dar la asta se adaugă o nouă realitate, care se rezumă în niște tratate, carte și reguli la care toate statele despre care vorbim sunt parte și care au recunoscut niște granițe existente. Acesta este adevărul istoric.”, a explicat Bogdan Teodorescu.
„Frontierele sunt fixe, inviolabile”
„În trecut, lumea arăta într-un fel. În prezent, lumea arată în acest fel și prin Carta Națiunilor Unite s-a luat decizia ca lumea să nu mai conteste frontierele existente, tocmai pentru a nu se mai ajunge la vărsare de sânge. Dacă ne-am referi toți la realități istorice, toată existența umanității ar fi bazată doar pe războaie. Astfel încât de fapt domnul profesor Marga, ministru al Învățământului și ministru de Externe trebuie să știe că ceea ce judecăm în momentul de față nu e realitatea istorică de acum un secol, două secole, cinci secole, ci adevărul istoric din prezent, ceea ce înseamnă că frontierele sunt fixe, inviolabile.”, a declarat analistul.
Când a fost România în situația Ucrainei?
„Al doilea lucru pe care i-l reproșez domnului Marga este acea aserțiune că războiul se va termina atunci când China, Rusia, Germania, Statele Unite, Franța, Turcia, se vor așeza la o masă și vor hotărî soarta Ucrainei. Ori din această listă lipsește cuvântul Ucraina și, din nou, din postura domniei sale de ministru de Externe al unei țări mici, niciodată nu ar putea să gireze o asemenea abominație, care – culmea – ni s-a întâmplat nouă în istorie.”, a arătat Bogdan Teodorescu.