În ziua de miercuri, 13 decembrie, a avut loc o nouă ediție a podcastului „Contrapunct”. De această dată, jurnalistul Dan Andronic a fost față în față cu Andrei Carabelea, primarul de Piatra Neamț. Unul din subiectele abordate a fost viziunea edilului, dar și modalitatea în care reușește să o aplice cu resurse limitate.
Andrei Carabelea, primarul de Piatra Neamț, este un exemplu de om care poate schimba locul. Premiat la Gala de Excelență Capital 2023, edilul nu a moștenit o situație simplă din punct de vedere financiar. Chiar și așa, a găsit resurse să-și pună în aplicare viziunea.
Andrei Carabelea este un exemplu de om care poate schimba locul
Edilul și-a prezentat viziunea și a explicat că a moștenit „una dintre cele mai îndatorate primării din țară”. Din acest motiv, situația nu a fost deloc ușoară. În acest an, bugetul orașului este de 500 milioane de lei.
„Anul acesta, bugetul orașului este de 500 milioane de lei. 500 milioane de lei, adică undeva sub 100 milioane de euro. Partea de funcționare este la 50% anul acesta. Funcționarea însemnând, pe de-o parte, salariile celor care asigură serviciile publice din oraș. Ne referim aici, pe de-o parte, la salariile din primărie, din toate entitățile subordonate, dar și activitatea iluminatul public”, a explicat edilul, în cadrul podcastului de pe canalul „HAI România”.
De asemenea, acesta spune că gradul de îndatorare era de peste 35%. Astfel, cifra depășea și pragul admis de lege pentru îndatorarea bugetelor locale.
„Am moștenit una dintre cele mai îndatorate primării din țară, cu un grad de îndatorare de peste 35%. Depășea și pragul admis de lege pentru îndatorarea bugetelor locale”, a mai spus Andrei Carabelea.
Orașul urmează să finalizeze al doilea credit în 2025
Andrei Carabelea a explicat apoi că urmează să finalizeze al doilea credit în 2025. Mai există un al doilea credit mare de încheiat, care urmează să fie finalizat în anul 2027.
Edilul a spus și că Piatra Neamț este un oraș în plin proces de modernizare. Motivul, spune el, este modernizarea accelerată.
Acesta a susținut și că oficialii din Piatra Neamț sunt „printre cei mai activi pe partea de elaborare proiecte noi”, fiind „însetați de proiecte de modernizare”.
„În 2025 urmează să finalizăm și al doilea credit și mai avem încă un credit mare de încheiat în anul 2027, dar cu ajutorul unui program, zic eu, eficient și modern de finanțare, respectiv obligațiuni municipale, unde suntem chiar în proces final de implementare. Încercăm să refinanțăm tot ce înseamnă datorie publică, în așa fel încât să ne putem focusa pe reducerea decalajelor, recuperarea timpului pierdut pe partea de investiții.
Piatra Neamț este un oraș în plin proces de modernizare, tocmai pentru că și este o modernizare accelerată, tocmai pentru că este pe de o parte momentul fiind în finalizarea programului de finanțare. Suntem destul de activi, foarte activi, aș zice printre cei mai activi pe partea de elaborare proiecte noi, tocmai pentru că suntem însetați de proiecte de modernizare și toate aceste oportunități care sunt, sunt o gură de oxigen inclusiv pentru bugetul local, pentru că vorbim despre un buget în continuare grevat de o datorie istorică și pentru a compensa aceste neajunsuri, trebuie să atragem cât mai mulți bani cu finanțare nerambursabilă”, a conchis acesta.
Întreaga ediție a podcastului poate fi urmărită AICI.