Debarcarea guvernului condus de Viorica Dăncilă și actualul context, în care nu există practic nimic sigur legat de instalarea unui guvern Orban și de programul de guvernare al acestui nou cabinet, face ca toată lumea să stea cu ochii pe cursul de schimb și pe datele care reflectă evoluția prezentă și viitoare a economiei românești.
Pentru a afla în ce măsura privesc cu ochi buni investitorii schimbarea politică la vârf și ce efecte va avea ea asupra evoluției mondei naționale, Capital a luat legătura cu voci autorizate din piață.
”Nu cred că va exista un impact direct al schimbărilor politice asupra cursului. Însă, dacă se va prelungi situația de incertitudine în privința instalării noului guvern, este foarte posibil să avem niște schimbări la nivelul cursului de schimb: toți actorii economici, toți investitorii, sunt foarte sensibili în privința acestor incertitudini”, a adeclarat analistul financiar Aurelian Dochia, în exclusivitate pentru Capital.
”În ceea ce privește evoluția monedei naționale pe un termen mai lung, există mai multe voci de specialiști în piață care apreciază că am ajuns deja la un punct în care cursul este supra-evaluat. Competitivitatea exporturilor românești s-a deteriorat din cauza creșterii abrupte a salariilor, așa că este normal să ne așteptăm la o anumită depreciere a monedei naționale.
Banca Națională este însă conștientă de această situație și sunt convins că va lua măsurile necesare pentru o tranziție lină a evoluției cursului de schimb, nu există motive să ne speriem”, a adăugat el.
Și Marcel Murgoci, Director Operațiuni în cadrul firmei de brokeraj pe piața de capital Estinvest, ne-a împărtășit o opinie similară:
”Încă înainte de schimbarea de guvern și fără să existe vreo informație în legătură cu acest fapt se preconiza că până la sfâșitul anului cursul valutar va înregistra o creștere și leul se va deprecia. O dată cu demiterea guvernului, condițiile se păstrează, și anume ne așteptăm la o creștere a cursului, față de ceea ce există în acest moment.
Dar, dacă se va prelungi criza guvernamentală și noul executiv nu va putea fi instalat din varii motive (în principal, că nu va putea fi trecut prin Parlament ), lucrurile se pot schimba, în sensul că orice instabilitate la nivel guvernamental poate avea un efect negativ asupra cursului valutar”, a declarat el, în exclusivitate pentru Capital.
Presiuni suplimentare pe curs
”În plus, vor veni și datele macroeconomice pentru sfârșitul de an, care nu cred că vor face bine cursului și atunci se va amplifica presiunea pe moneda națională, suplimentar la necunoscutele venite dinspre factorul politic.
În concluzie, cursul ar putea, într-adevăr, să cunoască o creștere, până la sfârșitul anului, față de situația în care se află acum”, a mai spus Marcel Murgoci.
”În ceea ce privește încrederea investitorilor în economie, nimeni nu apreciază o situație de instabilitate și actualul context s-ar putea să aibă efecte negative asupra optimismului mediului de afaceri. Nu mă aștept însă la o scădere dramatică a acestui indicator, dar ușoare modificări în jos pot apărea.
La fel ca și în cazul cursului, și încrederea investitorilor în economia României va evolua în funcție de cât de mare va fi perioada de instabilitate guvernamentală.
Îmi e foarte greu să apreciez deocamdată modul în care investitorii vor privi viitorul guvern care va fi instalat la Palatul Victoria, pentru că nu cunosc programul cu care noul guvern se va prezenta în fața Parlamentului.
Cât despre guvernul demis, se cunoaște deja că percepția investitorilor asupra sa este una împărțită: deși există creștere economică, ea este bazată pe consum. Iar investitorii nu percep foarte bine guvernul PSD din punctul de vedere al indicatorilor macroeconomici.
Tot ce pot să afirm cu siguranță este că va exista o creștere a cursului valutar, până la sfârșitul anului”, a spus, în concluzie, brokerul.