Decizii importante anunțate vineri, 20 noiembrie, de Ministerul Educației! Ministrul Monica Anisie a luat astăzi o decizie care vizează direct viitorul a milioane de elevi din țara noastră.
Strategia pentru Digitalizarea Educației din România
Industria IT și societatea civilă au participat la prima consultare publică organizată de minister, care a avut drept scop elaborarea Strategiei pentru Digitalizarea Educației din România 2021-2027 – SMART-Edu. Ministerul Educației și Cercetării își propune ca această strategie să devină un proiect de țară, proiect de care va depinde viitorul educației în România.
„Digitalizarea educației reprezintă un proiect prioritar pentru mandatul meu de ministru. Este un angajament îndrăzneț pentru generațiile viitoare, pe care toți miniștrii educației trebuie să și-l asume în următorii ani, indiferent de culoarea politică. Această strategie trebuie să devină un proiect de țară, pentru că, dacă ne dorim să construim o Românie modernă, trebuie, în primul rând, să construim o Românie educată”, a declarat Monica Cristina Anisie, ministrul Educației și Cercetării, în deschiderea evenimentului de astăzi.
Mai mult decât atât, vor fi constituite și grupuri de lucru în vederea elaborării strategiei. Rezultatele activității grupurilor de lucru se vor concretiza în planuri operaționale pentru perioada vizată de strategie și în măsuri de implementare sustenabilă a acestora.
Ce s-a întâmplat cu Agenda Digitală adoptată de România?
Ministrul Educației și Cercetării, a tras un semnal de alarmă în cadrul evenimentului de vineri, 20 noiembrie, arătând că, deși în 2015 România a adoptat o Strategie Națională privind Agenda Digitală, strategie prin care se stabileau acțiuni până în 2020 în domenii-cheie, incluzând utilizarea TIC în educație, gradul de îndeplinire a angajamentelor din strategie a rămas necunoscut chiar și la nivelul Comisiei Europene. „Din 2021, ne-am luat angajamentul ca acest buget să aibă o componentă de investiții în digitalizare”, a subliniat Monica Cristina Anisie.
Ce presupune Strategia de Digitalizare a Educației?
Subsecretarul de stat din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, Jean Badea, a declarat în exclusivitate pentru CAPITAL, ce presupune Strategia de Digitalizare a României. „Apreciez că Strategia de Digitalizare este unul dintre cele mai îndrăznețe, dar și cele mai necesare proiecte pe care MEC le lansează astăzi. Deși conceptul de strategie și-a pierdut credibilitatea de-a lungul timpului, ne propunem să dăm din nou sens acestuia. Alături de noi, la masa virtuală, s-au aflat astăzi cele mai relevante organizații non-guvernamentale și companii de prestigiu din industria IT și de telecomunicații, care de-a lungul timpului au dovedit prin proiectele educaționale pe care le-au implementat și prin rezultatele obținute, că au atât expertiza, cât și capacitatea de a genera soluții”.
De asemenea, documentul strategic va cuprinde măsuri care vor fi implementate până în anul 2027 și care vor viza domenii importante cum ar fi: dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor, formarea cadrelor didactice, asigurarea unei infrastructurii și resurselor de calitate pentru elevi, precum și alte componente subsecvente.
„Ne dorim ca la sfârșitul perioadei de implementare a acestei strategii să avem cea mai bine pregătită resursă umană, competitivă pe o piață a muncii într-o dinamică continuă bazată pe competențe digitale. Procesul va continua în grupuri de lucru, în care vor participa specialiști din industria IT, experți în educație și reprezentanți ai societății civile, astfel încât, pe data de 15 decembrie să publicăm documentul Strategiei în consultare publică”, a mai menționat Jean Badea, subsecretar de stat, pentru Capital.ro.
EXCLUSIV! Anunțul care va schimba viitorul elevilor! Ce s-a întâmplat azi la Ministerul Educației! Monica Anisie a luat decizia