EXCLUSIV. Apropierea Rusiei de China este tot mai evidentă! De ce trebuie Europa să fie neliniștită (VIDEO)

Sursă: Dreamstime

De la debutul agresiunii sale militare în Ucraina și în ciuda sancțiunilor și criticilor, Rusia e văzută tot mai mult ca un actor global de primă mână. Un statut care îl antrenează și pe cel al relației sale adevărate cu China, un alt jucător în plină ascensiune. Robert Turcescu și invitații săi în podcastul EVZ Play au adus în discuție semnificația ultimelor evoluții pe scena geopolitică mondială.

Amenințarea unui conflict SUA – China – Taiwan pare tot mai evidentă, în contextul în care Rusia lui Putin dă semne că dorește o relație mult mai strânsă cu gigantul asiatic, unul dintre puținii săi aliați în războiul cu Ucraina.

Mihail Neamțu: Putin trebuie să explice de ce se orientează spre Beijing

În opinia scriitorului și fostului politician Mihail Neamțu, invitat în podcastul EVZ Play de marți, propaganda de la Moscova are o atitudine care reflectă dorința de a minimaliza legătura sa aparte cu China. Invitatul a semnalat că, deși a invocat multe argumente pentru agresiunea în Ucraina și are mereu discursuri publice detaliate, președintele Putin evită să clarifice motivele relației strânse pe care o are cu China, țară care amenință îndelungata hegemonie mondială a Statelor Unite.

Vladimir Putin și Xi Jinping. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

„El trebuie să explice de ce acum Federația Rusă, care ar fi avut motive să revendice o identitate europeană, se orientează spre Beijing. A declarat-o ieri, prefer alianța cu Beijingul decât cu Occidentul. Și acum 70 de ani, când Moscova era la putere, a preferat să bată mâna cu Occidentul. E un paradox aici, propaganda de la Moscova e mincinoasă. Asta nu mă face să trec cu vederea excesele din Ucraina și minciuna propagandistică pe care anumite televiziuni din America o rostogolește cu privire la acești luptători pentru libertate (n.r. – de la Azovstal), care sunt de fapt naziști”.

Pe de altă parte, scriitorul a denunțat dictatura lui Vladimir Putin -pe care îl consideră un criminal -, însă a legat-o de istoria marelui imperiu de la Răsărit. „În mod clar, Rusia are o lungă istorie autoritaristă. Țarul avea drepturi divine”.

Occidentul a împins Rusia în brațele Chinei?

Invitatul a menționat „înstrăinarea nejustificată a Rusiei” de către Occident, care merge de la drastice sancțiuni economice la boicotarea culturii sau sportului chinez, având ca efect direct repoziționarea Rusiei către un alt aliat. „Această rupere a Rusiei mi se pare că nu ne face nouă bine. Nu mă bucur când aud că Rusia se aliază cu China. Sunt neliniștit de această perspectivă”, a afirmat Mihail Neamțu. Acesta a amintit că Putin și-a găsit cel mai bun moment pentru atacarea Ucrainei, căci Europa e încă foarte dependentă de gazul rusesc. Criza europeană este agravată și de faptul că nu prea există leadership politic, a conchis fostul politician.