EXCLUSIV ASF pune o nouă taxă pe piața asigurărilor. Peste 2.000 de euro ca să explice avocaților regulile pe care le impune

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis să crească de peste 50 de ori taxa pe care o percepe avocaților care reprezintă asociații ale pieței sau alte entități interesate, pentru a emite interpretări oficiale în ceea ce privește legile și normele. De la 1 februarie, avocații care cer o interepretare oficială vor trebui să plătesască peste 2000 de euro, față de doar 35 de euro, cât era până acum. Firmelor de asigurare, brokerilor și persoanelor fizice nu li se aplică taxa.

Decizia vine într-un moment în care legislația din asigurări este în plină schimbare și aduce multe necunoscute care trebuie explicate celor din piață.

Creșterea de tarif nu se aplică, totuși entităților supravegheate de ASF, adică firmelor de asigurare și brokerilor, dar se aplică asociațiilor pieței, adică exact forma prin care jucătorii din piață se adresează, în general, pentru lămuriri. Taxa nu se aplică nici dacă cererea vine de le persoane fizice. 

Decizia a fost luată pe 11 ianuarie, potrivit unui document consultat de Capital.

Cele două asociații ale brokerilor, PRBAR și UNSICAR, precum și asociația firmelor de asigurare, UNSAR, vor trebui să scoată din buzunar sume importante pentru a obține clarificări oficiale, fapt care le va afecta bugetele, în contextul actual.

Anul acesta va fi nevoie de lămuriri nu doar în ceea ce privește prevederile directivei IDD, privind protecția consumatorilor, dar și în ceea ce privește anunțatele modificări ale legii privind asigurarea obligatorie a locuinței și ale legii RCA.

Practic, 2019, va fi unul dintre cei mai agitați ani din acest punct de vedere și există deja discuții aprinse în ceea ce privește legile mai sus amintite, după cum a mai arătat Capital.