Potrivit programului lansat de PSD-PNL, pe care îl avem în exclusivitate, Bucureștiul este un oraș bolnav și este momentul ca orașul să ofere locuitorilor săi servicii publice și dotări socio-edilitare de calitate, asigurându-le acestora un nivel de trai decent și confortabil, un spațiu adecvat formării, dezvoltării personale, muncii și petrecerii timpului liber.
Avem Programul PSD-PNL pentru Capitala României
Capitala României trebuie să devină un oraș prosper, verde, curat și luminos, în care toți copiii să crească sănătos și echilibrat, în care locuitorii să-și petreacă timpul liber cu bucurie, în care drumul până la locul de muncă să nu mai fie un stres. Potrivit documentului pe care Capital îl prezintă în exclusivitate, obiectivele specifice pentru perioada 2024-2034 sunt următoarele:
- Promovarea bunurilor și serviciilor locale;
- Încurajarea/dezvoltarea antreprenoriatului autohton;
- Modernizarea și crearea infrastructurii de afaceri și sprijin pentru menținerea investițiilor existente.
Obiective pe termen scurt
Pe termen scurt (următoarele 6 luni), proiectele propuse sunt:
- Înființarea Agenției de Dezvoltare Economică București-Ilfov. (ianuarie 2025).
Dezvoltarea economică nu poate fi concepută fără a integra județul Ilfov și chiar celelalte județe limitrofe capitalei într-o abordare metropolitană. O astfel de agenție are rolul de a identifica/promova oportunitățile locale. - Înființarea Grupului consultativ al oamenilor de afaceri și instituționalizarea consultării cu acesta pentru deciziile privind dezvoltarea economică a orașului. (în 60 de zile de la preluarea mandatului).
- Inventarierea și publicarea inventarului bunurilor din domeniul public în vederea închirierii/concesionării acestora, suport pentru activitățile economice și sursă de venituri pentru bugetul local.(decembrie 2024).
Obiective pe termen mediu
Pe termen mediu (6 luni – 2 ani), proiectele sunt:
- Integrarea criteriilor de economie circulară în achizițiile publice și facilitarea adoptării acestora.(iunie 2025).
- Stimularea economiei locale printr-o politică predictibilă de achiziții publice, atât generale cât și specifice. Acest fapt presupune adoptare la timp și publicarea strategiei de achiziții publice a PMB și instituțiilor subordonare. (iunie 2026).
- Facilitarea accesului la utilități (apă, canalizare, gaz, curent electric) pentru întreprinderi, prin urmărirea cererilor de racordare de către PMB. Orice afacere depinde de avize și accesul la utilități, astfel că administrația locală trebuie să își îndeplinească atribuțiile în termenele legale și chiar să le reducă pentru a deveni un sprijin pentru investitori.(decembrie 2025).
- Promovarea de către administrația locală a piețelor virtuale, pentru producătorii zonali. (septembrie 2025)
- CSR – Corporate Social Responsibility – vor fi dezvoltate parteneriate cu principalii actori economici și vor fi sugerate direcții, pentru orientarea inițiativelor lor de responsabilitate socială, pe baza analizei necesităților orașului. (decembrie 2025).
Obiective pe termen lung
Pentru termen lung (peste 2 ani) au fost stabilite următoarele obiective:
- Înființarea a două parcuri tehnologice/ centre de inovare/ mall de tehnologie, în parteneriat cu mediul universitar, o resursă importantă, insuficient utilizată în București. Parcurile tehnologice cuprind organizații din zona științei, inovării și agenți economici care valorifică rezultatele științifice și inovațiile. Vor fi avute în vedere industriile creative. (decembrie 2030).
- Înființarea unui Centru de inovare în domeniul dezvoltării urbane ecologice – Orașul inteligent, în parteneriat cu universități, centru pentru identificarea, testarea și aplicarea soluțiilor de tip smart-city. (2027).
- Realizarea unui parteneriat strategic București-Sofia-Atena, ca pol de dezvoltare în Europa de Sud-Est, formă de promovare a unor proiecte comune. ( 2026).
- Dezvoltarea de proiecte prin parteneriat public/privat, formă de atragere a capitalului privat pentru investițiile publice (de exemplu, pentru parcări).
- Creșterea absorbției de fonduri europene și accesarea de noi surse de finanțare (2026)
– Creșterea numărului de proiecte de investiții publice finanțate/cofinanțate din fonduri UE si alte fonduri externe nerambursabile
– Întărirea capacității de fundamentare, accesare și implementare a proiectelor europene la nivelul PMB
– Finanțarea proiectelor de dezvoltare din fonduri europene și mai puțin din bugetul local;
– Dezvoltarea parteneriatelor cu instituțiile financiare internaționale/fonduri internaționale pentru obținerea de credite rambursabile in condiții avantajoase;
– Accesarea granturilor externe, sponsorizări/donații.