Proprietățile care nu au actele în regulă au un impact negativ asupra mediului economic și social al țării, fiind o piedică pentru dezvoltare și investiții, spun specialiștii. Totuși, ANCPI a depășit în  acest an numărul de imobile înregistrate gratuit pentru cetățeni anul trecut.

„Din păcate, noi, ca țară, am conștientizat târziu faptul că înregistrarea sistematică a proprietăților în evidențele de cadastru și carte funciară este necesară și obligatorie pentru dezvoltarea infrastructurii de orice fel – transport, energie, mediu, sănătate – și, implicit, pentru dezvoltarea economiei la nivel național. Totodată, lipsa cadastrului limitează accesarea fondurilor europene, ceea ce oprește dezvoltarea zonală și regională. Putem spune că, în România, cadastrul general a început în 2015, iar rezultatele ultimilor trei ani demonstrează că se poate face treabă, atâta timp cât există dorința ca lucrurile să meargă în direcția bună și inițiativele specialiștilor în domeniu sunt sprijinite de persoanele cu putere de decizie”, a declarat pentru Capital Radu Codruț Ștefănescu, președinte – director general al ANCPI.

Până în prezent, pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică, ANCPI a decontat aproape 200 de milioane de lei cu TVA. Iar pentru anul în 2018, valoarea estimată a contractelor de servicii este de 458.363.000 lei cu TVA. Luna trecută ANCPI a demarat prima licitație, pentru cadastrarea integrală a primelor 194 de comune din totalul de 660, ale căror imobile vor fi înregistrate cu bani europeni, prin Programul Operațional Regional. La licitație pot participa și firme din străinătate. Lista integrală a comunelor care vor fi cadastrate din bani europeni poate fi accesată AICI.

Înâlnire cu specialiștii europeni

Începând cu 1 ianuarie 2019, ANCPI va asigura Președinția Comitetului Permanent pentru Cadastru în Uniunea Europeană (PCC), în contextul preluării de către România a Președinției semestriale a Consiliului Uniunii Europene (UE) pentru prima jumătate a anului viitor.

Mandatul a fost preluat de președintele – director general al ANCPI, Radu Codruț Ștefănescu, de la conducerea Oficiului Federal de Metrologie și Topografie din Austria, în cadrul unei reuniuni care a avut loc miercuri, la Viena.

 

În calitate de președinte al PCC, ANCPI va organiza, la București, Conferința și Întâlnirea Plenară ale Comitetului Permanent al Cadastrului în Uniunea Europeană.

În cadrul conferinței vor fi dezbătute subiecte de interes în domeniul cadastrului, oferind participanților o oportunitate pentru schimb de experiență în domeniu. Tema care va fi abordată de specialiștii români  se referă la impactul economic al cadastrului asupra societății.

Comitetul Permanent pentru Cadastru este o structură care reglementează activitatea de cadastru în Uniunea Europeană.