O ideologizare profundă
Florentin Țuca, unul din cei mai respectați avocați din România, a vorbit, printre altele, despre situația sistemului de justiție din Statele Unite. El a menționat că sistemul american de justiție a servit întotdeauna obiective politice și ideologice, dar în prezent se confruntă cu un risc crescut de ideologizare profundă.
„Sistemul american de justiție era unul dintre sistemele pe care le aveam în minte. Exemplul mi se pare extrem de potrivit și poate fi folosit ca punct de plecare în definiția justiției contemporane.
Dreptul a fost întotdeauna cumva la remorca politicii și ideologiei și a încercat să servească obiectivele politice și ideologice ale zilei. Astăzi este însă într-un risc foarte profund de a fi ideologizat. Ceea ce se întâmplă în SUA este o dovadă în acest sens. Când spun asta am în vedere mai multe fenomene”, a declarat Țuca.
Acesta a menționat acuzațiile aduse avocaților fostului președinte Trump, subliniind că aceștia au încercat să își îndeplinească misiunea lor legală, dar au fost criticați și acuzați.
De asemenea, Florentin Țuca a remarcat că învățământul juridic din SUA a fost afectat de tendințele ideologice și politice, ceea ce poate influența formarea viitorilor profesioniști în drept.
„În primul rând, decredibilizarea rolului și misiunii avocatului într-o democrație și într-un stat de drept. De menționat acuzațiile la adresa avocaților fostului președinte Trump care au îndrăznit să-și facă misiunea, încercând să conteste, pe cale legală evident, rezultatele unor alegeri derulate aparent democratic.
Un al doilea fenomen este pervertirea științei juridice în școli”, a precizat avocatul.
Florentin Țuca, optimist față de situația din România
Întrebat dacă în România s-a confruntat cu astfel de situații, avocatul a spus că nu pe acest tip de speță. Florentin Țuca a menționat însă că a scris despre abuzurile comise împotriva copiilor, în special în contextul pandemiei. Aceste abuzuri includ agresiuni asupra copiilor, restricții privind accesul la școală și izolarea lor în casă.
„Din fericire privesc cu relativ optimism jurisdicția noastră și spațiul nostru. Îmi place să cred că suntem mai feriți”, a mărturisit avocatul.
În ceea ce privește corupția și cum poate fi oprită corupția din societate din România, Țuca a spus că în primul rând, printr-o îmbunătățire a educației.
„Sistemul educațional românesc este într-o vădită criză”, mai spune avocatul.