Deşi a fost creată inclusiv pentru a reduce costurile aferente supravegherii pieţelor financiare nonbancare din România, după cum afirma chiar primul ministru Victor Ponta, ASF o ia deja pe calea opusă. Pe lângă faptul că este obligată prin lege să asimileze întregul personal al celor trei structuri pe le-a înglobat, adică supraveghetorul asigurărilor(CSA), arbitrul pensiilor private(CSSPP) şi cel al Bursei(CVNVM), ASF a făcut deja angajări suplimentare. “S-au făcut deja angajări . Au fost preluaţi toţi angajaţii din cele trei instituţii şi, în plus, au mai venit opt, zece, doişpe, treişpe oameni”, a răspuns, la o întrebare adresată de Capital, Dan Radu Ruşanu, preşedintele ASF. Potrivit acestuia, schema de personal nu a fost încă finalizată însă este cert că din această schemă au sărit, până acum, doar persoanele care au ocupat funcţii de consilieri în cele trei structuri. Restul angajaţilor au fost preluaţi, după cum spune şi legea. Pe de altă parte, în departamentele care se suprapun, cum ar fi departamentul juridic, “curăţenia” se va face după elaborarea unor studii. Până atunci, ASF va avea cel mai probabil mai mulţi angajaţi decât aveau, adunat, CSA, CNVM şi CSSPP.  

“ Probabil că s-a dat şi concurs”

Întrebat dacă procesul de selecţie a noilor angajaţi a inclus şi un concurs, Ion Giurescu, vicepreşedinte ASF, nu a putut să spună decât că “probabil a fost organizat şi concurs”. De altfel, potrivit informaţiilor Capital, mulţi dintre cei angajaţi la ASF, inclusiv dintre persoanele preluate de la vechile structuri , sunt simpli rentieri. Vorbim despre persoane care sunt văzute destul de rar pe la serviciu. Nu înseamnă însă că nu au fost angajaţi şi profesionişti cu experienţă.  În ASF salariile sunt stabilite la un nivel comparativ cu cel al angajaţilor din Banca Naţională a României. Şeful ASF câştigă 14.000 de euro lunar în timp ce un membru neexutiv va lua în jur de 3.500 de euro în fiecare lună. Potrivit surselor noastre, un angajat într-unul dintre departamentele ASF ar putea ridica în jur de 2500-3000 de euro pe lună.  Cele trei pieţe financiare supravegheate de ASF sunt evaluate la aproximativ 10 miliarde de euro.

Ponta, contrazis de un membru ASF: “ Autoritatea nu a fost făcută pentru reducerea costurilor”

Imediat după apariţia proiectului de lege privind înfiinţarea ASF, premierul Victor Ponta a spus, într-o conferinţă comună cu guvernatorul Mugur Isărescu, că autoritatea are inclusiv rolul de a reduce costurile supravegherii. Unul dintre actualii vicepreşedinţi, Ion Giurescu, îl contrazice însă pe Ponta. “ Autoritatea nu a fost făcută pentru a reduce costuri. Este o entitate care se autofinaţaează, nu este este bugetară”, a spus Giurescu invocând deja clasica explicaţie dată de supraveghetori pentru cheltuielile salariale.