Medicul Alexandru Rafila, a explicat cum s-a ajuns la criza acută de medici în sistemul medical. În ultimii 10-15 ani medicii români au plecat în număr foarte mare în Vest sau în alte țări care le oferă condiții mai bune de recompensă financiară și evoluție profesională.
Alexandru Rafila nu crede într-o strategie deliberată pentru a împinge medicii să plece afară. „Noi nu avem niciun fel de politică. Ne trebuie un proiect de țară. Aplicăm legenda meșterului Manole la fiecare guvern”.
Rafila: Birocrația frânează dezvoltarea țării. Trebuie o soluție politică
Expertul, care a lucrat în administrația publică, admite că este nevoie de voință politică pentru a rezolva cercul vicios al birocrației, care blochează multe proiecte valoroase. „Totul e blocat de anumite proceduri pe care nu ni le impune nimeni. Procedurile ni le impunem singuri. E o problemă care a început cu 1990. Ar trebui să o discutăm sincer și să găsim o soluție politică. Ne trebuie o gândire legată de funcționarea guvernului. Trebuie o soluție politică”, a subliniat social-democratul.
„Avem o scenarită excesivă. E foarte mult promovată soluția negativă”
Tot în cadrul emisiunii, oficialul a semnalat o altă mare problemă generală la români, care a accelerat mult ravagiile făcute de pandemie. „Avem o scenarită excesivă. Oamenii să fie mai puțin vocali. E foarte mult promovată soluția negativă”.
Medicul a arătat că românii se tem excesiv de efectele adverse ale vaccinului Covid. „După 12 milioane de doze sunt minore (n.r. – efectele adverse)”. Invitatul estimează că până în prezent aproximativ 7-8 milioane de români au trecut prin boală.
Ediția completă a podcastului poate fi vizionată aici: