La deschiderea procedurii falimentului, firma de evaluare Blitz Business Services a stabilit valoarea de lichidare a imobilului la 8,22 mil. euro, adică 30% din totalul datoriilor pe care creditorii trebuie să le recupereze, respectiv 27 mil. euro. Asta în condițiile în care imobilul este construit în proporție de 85%. Finalizarea ansamblului rezidențial, care cuprinde 156 de apartamente, ar mai necesita circa 5 mil. euro, efort care dacă ar putea fi realizat ar crește valoarea de lichidare la 15,88 mil. euro.
Proiectul Blue Tower, din zona Colentina, trebuia finalizat până în luna septembrie a anului 2009 şi cuprinde un bloc de 16 etaje. Fondurile necesare dezvoltării proiectului, investiţie de 30 milioane euro, au fost asigurate din sursele proprii ale dezvoltatorului Copper Beech, precum şi printr-un credit în valoare de 14 milioane de euro contractat de la Alpha Bank.
„Alpha Bank nu are peste 50% din creanţe, motiv pentru care nu poate decide singură modalitatea de valorificare a imobilului. Până la sfârşitul acestei luni se va organiza o nouă Adunare a Creditorilor în care se va discuta acest aspect. Un lucru este cert, debitoarea şi-a epuizat toate căile de atac, iar acum compania se află în faliment deplin. Ultima evaluare a imobilului a fost realizată la deschiderea procedurii, dar este posibil să fie cerută o actualizare a acestei evaluări la cererea creditorilor. După bunul simţ, eu nu cred că proiectul ar putea rămâne nefinalizat. Oricine v-a dobândi proprietatea nu o va lăsa aşa“, a declarat pentru Capital Ioan Ardeleanu, reprezentantul RVA Insolvency Specialists, administratorul judiciar al proiectului.
Șanse minime de recuperare a banilor
Dacă imobilul ar fi vândut cu 8,22 mil. euro, abia Alpha Bank își va putea recupera circa 60% din creanță, cât despre restul creditorilor, ei își pot marca investiția ca pierdere. Din cele peste 100 de locuinţe pe care Copper Beech a reușit să le vândute, 78 au fost cumpărate numai de fondul norvegian Romania Invest.
„Noi avem de recuperat din Blue Tower 5 mil. euro de pe urma avansurilor plătite pentru 78 de apartamente și penalizările aferente. Situația e dificilă pentru creditorii negarantați. Banca are prioritate la recuperarea creanțelor. Noi nu am fost de acord cu falimentul, pentru că e o formă prin care șansele de recuperare a datoriei sunt minime. Nu ne așteptăm să apară un investitor pe un cal alb care să vină cu 8 mil. euro și să cumpere imobilul. Chiar și așa noi nu ne-am putea primii banii înapoi“, subliniază Cosmin Roșu, country manager Romania Invest.
Grupul de firme Copper Beech, cu capital britanic, a anunţat în 2008, că intenţionează să investească în decurs de cinci ani 2,5 miliarde de euro în construcţia a 17.000 de locuinţe în Bucureşti şi zonele limitrofe, însă singurul proiect început este Blue Tower.
Cele mai mari 20 de proiecte rezidenţiale aflate în proces de insolvenţă sau faliment au creat băncilor finanţatoare o gaură de aproape 450 milioane euro. Bancherii caută variante care să le permită recuperarea unei părţi cât mai consistente din sumă, dar în cel mai bun caz pierd cel puţin 40% din bani.