Cenzura online,  criticată de Robert Turcescu

În podcastul de joi, jurnaliștii Robert Turcescu și Bogdan Comaroni au discutat despre fenomenul de cenzură în România, pornind de la cazul suspendării contului de TikTok al jurnalistului Ion Cristoiu și ajungând la temeri mai ample legate de pierderea libertății de exprimare.

Turcescu a povestit că „Ion Cristoiu, care e un tip cum să spun, elegant în limbaj, nu se apucă să înjure, să zică una-alta”, a fost sancționat de TikTok pentru presupusa încălcare a regulilor comunității.

„Mă leg de anularea contului de TikTok a lui Ion Cristoiu. Ce publica el era „pistol cu apă” apropo de exprimare, limbaj, în comparație cu ce public eu. Păi pe mine mă interzic imediat. Cristoiu, care este un tip elegant în limbaj, nu se apucă să înjure. I-au spus că a încălcat regulile comunității. Păi ce reguli? Ce spunea Cristoiu acolo? Și gata, cont de 200.000 de urmăritori, 7 milioane și ceva de like-uri – i-au scos toată treaba respectivă”, a adăugat acesta, subliniind că „suntem în plină cenzură, dictatură”​.

În opinia jurnalistului, atât dinspre vest cât și dinspre est, „nu mai ai unde să te orientezi”. Turcescu punctează că a ajuns YouTube și X un fel de „Europa Liberă” și „Vocea Americii” de pre vremuri, pentru că doar pe aceste rețele mai poți să vorbești liber în momentul de față.

Bogdan Comaroni: Libera exprimare, cea mai mare teamă

Turcescu a accentuat că, în opinia sa, cea mai mare teamă a sistemului nu este protestul public, ci libera exprimare. În opinia sa, există în continuare o teamă „nu de faptul că se adună lumea la proteste (…), le e teamă că oamenii gândesc și mai ales vorbesc și răspândesc vorba”.

Bogdan Comaroni a susținut la rândul său că spațiul virtual a devenit principalul loc în care libertatea de exprimare este vizibil amenințată. Rețelele sociale, spune el, au fost transformate dintr-un spațiu de dialog într-unul „confiscat”.

„Democrația înseamnă dialog. Dictatura înseamnă monolog. (…) În urma acestui dialog se nasc ideile valoroase pentru întreaga societate sau pot fi trecute momentele de criză. Rețelele sociale reprezentau tocmai această democrație în gândire și iată că ele se doresc a fi confiscate. (…)

Farmecul democrației este că nu trebuie să ne creadă cei care ne urmăresc sau pot să aibă și o opinie contrară, pot să scrie în comentarii. Nu suntem noi cei care dăm adevărul absolut.

Teama cea mai mare este că în urma acestui dialog și schimb de opinii se descoperă și apare la suprafață adevărul. Însă interesul este ca lumea să fie în întuneric, în minciună și minciuna să fie indexată ca adevăr”​, spune jurnalistul.

Cei doi au discutat și despre modul în care societatea se îndepărtează de lucrurile esențiale. „Bucuriile simple ale vieții le pierdem și suntem niște nenorociți”, a spus Turcescu. Acesta a criticat obsesia pentru digitalizare și sofisticare, în detrimentul vieții reale și autentice: „Lăsați-ne, mă, în pace să ne trăim viața ca oamenii, nu ca mașinile”​.