Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, audiați la DNA
Robert Turcescu a început podcastul cu știrea că generalii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, pe care i-a numit „pilonii Statului Paralel”, sunt audiați la DNA, în scandalul cu omul de afaceri Cătălin Hideg.
Jurnalistul Tavi Hoandră spune că, pentru el, este poate cea mai tristă zi din istoria Justiției românești, pentru că răul a fost deja făcut.
Robert Turcescu apreciază că în urma acestui scandal, multe site-uri apărute ca „ciupercile după ploaie” și care au primit o finanțare „obscură” vor intra în faliment.
Jurnalistul Bogdan Comaroni a spus că presa a fost folosită de către elite pentru a manipula, în special în contextul pandemiei de COVID-19. Potrivit lui, Coldea și Dumbravă sunt „ca acasă” la DNA, datorită influenței lor.
Noua generație, nepregătită să meargă la vot
Bogdan Comaroni a vorbit despre un articol pe care l-a citit recent. El a spus că unul dintre cele mai îngrijorătoare lucruri este că anul acesta, 1,1 milioane de români vor merge pentru prima dată la vot. Potrivit jurnalistului, este dovedit științific că acest lucru i s-ar putea părea „cool” unui tânăr de 18-19 ani, deoarece i se transmite ideea că își poate decide singur viitorul și că poate schimba lumea în care trăiește.
Aceleași studii arată că la nivel european, merg la vot aproximativ 60% din noua generație, a mai spus Comaroni. Astfel, în România, 700.000 de tineri vor vota pentru prima dată. Potrivit jurnalistului, acești tineri sunt „exponenții noii prese”.
„Această știre pe care vrei tu s-o dai acum leagă tot ce am vorbit înainte. Adică leagă situația în care presa manipulează generații, oameni, leagă situația în care trăim într-o Românie coruptă”.
Bogdan Comaroni s-a arătat îngrijorat că tinerii „nu știu nimic despre România reală. Pentru că dacă ar cunoaște România reală, ar ieși în stradă”.
„Pentru ei, viitorul ar trebui să fie o chestiune capitală, să înțeleagă în ce lume se află, și dacă ei vor accepta mai departe o lume fără drepturi, fără libertăți, o lume care o să fie controlată digital, virtual, o lume în care, practic, să primeze trasnumanismul, schimbarea de gen, identificarea omului cu mașina , într-o lume care s-a pregătit din timp să fie așa (…).
Noua generație stă numai cu device-urile în față și aceste noțiuni ca Internet of Things și Internet of Bodies devin niște chestii comune, în care ei se mișcă precum peștii în apă”.
Bogdan Comaroni a mai punctat că potrivit unui alt studiu, nivelul căutărilor pe internet arată că interesul noii generații pentru chestiuni politice globale (precum atentatul asupra premierului sârb Robert Fico sau moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi) este zero.
Ediția integrală a podcastului o puteți urmări aici.