Bogdan Gheorghiu, despre importul forței de muncă
În momentul 2023, sunt în jur de 12 companii. În România, există companii care au început activitatea de recrutare forță de muncă în 2008-2009, prima dată cu China. La nivel de UE, din punct de vedere legislativ, muncitorii din Asia și Africa, românii sunt organizați cel mai bine legislativ și operațional. Slovacia și Ungaria au început și ele, Polonia ne concurează și vor veni Germania și Italia din urmă.
„Am avut niște scandaluri la Ambasada Chinei. Nu e neapărat o soluție la nivel guvernamental sau de stat, pentru noi, cu toată sinceritatea, a fost o oportunitate de afaceri. Israelul și-a construit aproape 100% țara pe forță de muncă din Asia. Colaborăm și cu instituțiile statului, Guvernul.
Sunt probleme grave, de exemplu, traficul de persoane. Noi suntem 20% care practică în mod legal afacerea. Restul de 70 procente sunt practicanți de trafic de persoane”, a explicat, miercuri, Bogdan Gheorghiu.
Interlopii, mafiile profită de această situație, traficul de persoane înțeleg din statisticile Băncii Mondiale pentru că e mult mai profitabil decât traficul de droguri, iar consecințele vor fi pe teritoriul României. România e un punct de plecare spre Occident, trec fraudulos, dar controlat. Fenomenul ia amploare.
Cum se adaptează forța de muncă străină? Problema criminalității
„În Germania, acum câțiva ani, erau 8 milioane de turci și un milion de sirieni”, a adăugat Roxana Mircea, președintele Comisiei Fonduri Europene din cadrul Uniunii Naționale a Patronatului Român (UNPR).
„Dar nu erau numai sirieni, iar doamna Merkel s-a panicat și a propus ca 800 mi i de afgani și irakieni să fie preluați de noi. Doamna Mircea are dreptate: procesul durează. Să nu aducă un muncitor niciodată o firmă dacă nu l-a văzut față în față”, i-a spus Bogdan Gheorghiu.
Potrivit lui, în momentul în care ai luat pe bază de CV, nu cunoști, nu ai luat o probă de muncă. Riști ca acel muncitor să dispară în 2-3 luni. Angajatul asiatic trebuie să stea câteva luni, stă mai puțin doar dacă compania dă faliment.Toate companiile își asumă 6-8-9 luni mă oblig comercial să înlocuiesc un muncitor dispărut.
„Prima oară plătești tu, ca angajator, a doua oară, plătesc eu. Încercăm să creăm un sistem de garanții, și intrarea în Schengen ne obligă. La China, dacă vă uitați cum sunt poziționate chinatowns, sunt foarte strategic puse. În afara orașului, aproape de centură, au poliție internă, reprezentant de la partid. Sunt și încurajați. Am avut un caz la Cluj, srilankezul respectiv nu își adusese somațiile și a fost bătut crunt de proprietar, de român”, a explicat el.
Roxana Mircea a povestit că a văzut când era Guvernul Ciucă. Se lucrează. Ai un angajament, ai niște contracte, nu te poți trezi că îți pleacă 50. Engleza aia o știu, n-o știu, te trezești cu oameni slab pregătiți.
A văzut multe companii serioase care se duc acolo și văd comunități, se cunosc la nivel de comunități, au agenții partenere în țările respective. Și sunt mulți cu studii superioare, trebuie să îți aduci niște oameni smart. Trebuie să ai grijă, că și așa aștepți mult, se fac cei mici mari până vine o bonă, a zis ea.
„Mă întorc un picuț la e spunea Bogdan înainte. Eu sunt o persoană creativă, nișată pe retail. Am o asociație prin care ajută retailerii să găsească resurse. Mă așteptam să aud limba țărilor în care merg în vacanță.
Încă îmi permit să merg la câteva luni într-o țară asiatică, până când măsurile legislative îmi vor diminua veniturile. O să mâncăm mai puțin caviar, supraviețuim. Statul ne privește ca pe niște hoți, prezumția de vinovăție e deasupra noastră.
Nu e normal dacă eu am făcut o facultate și creez ceva – Mă întorc la ce spunea Bogdan. Mă așteptam să aud mai des. Mă întreb dacă vin mulți constructori. Vestea bună e că industria forjată a retailului digitalizează. Transformă rabotîi în robot. Eu sunt absolut convins că nu vom muri și chiar dacă vom primi piedici de la spate, vom supraviețui”, a completat Matius Ichim, constructor/arhitect în cadrul Matius Studio.