România continuă să fie țara extremelor. În timp ce unii se lăfăie în lux având pensii uriașe, alții își număra și ultimele monede pentru a-și cumpăra medicamentele care-i țin în viață. Politicienii care s-au perindat pe la putere au dat rând pe rând legi care să favorizeze o categorie sau alta, în funcție de interesul personal, fără să se gândească la impactul economic sau echilibrul social atât de necesar într-un stat democrat.
Astfel că s-a ajuns la situații aberante, ca aceea în care un medic care a muncit o viață întreagă în spital să câștige 1.300 lei din pensie, în timp ce un fost magistrat care nu a performat în carieră să încaseze 12.000 de euro, probabil cea mai mare pensie din Europa. Mai grav este că acesta a cotizat doar pentru 3.600 lei, restul de bani fiind practic plătiți de toți ceilalți plătitori de taxe și impozite, printre care și cei cu pensii umilitoare. Nimeni nu a rezolvat vreodată acest dezechilibru și nici nu s-a dorit.
Comparația a stârnit mereu reacții de revoltă din partea societății civile, iar de data aceasta nici măcar pensionarii de rând nu mai speră în bunăvoința celor de la putere. O arată rezultatele ultimelor alegeri, când PSD a obținut un scor la care nu aștepta nici în cele mai negre vise. O serie de proiecte pregătite de social democrați vor crea noi controverse, care cu siguranță vor îngropa definitiv partidul și-așa aflat în cădere liberă.
De ce primesc primarii REPARAȚII și medicii, profesorii, actorii, inginerii și toți ceilalți nu?
Codul Administrativ dat prin Ordonanță de Urgență vine să adâncească și mai mult discriminarea unor categorii sociale în favoarea altora. În timp ce ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, anunță o gaură bugetară de 11 miliarde de lei, care va genera tăierea unor programe ca „primul ghiozdan” sau „cornul cu laptele”, pe sub masă apar noi pensii speciale, chiar dacă guvernanții nu vor să le numească așa. Primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de Consilii Județene vor primi bani în plus pentru că, spune ministrul Muncii, Marius Budai, se impune o „reparaţie pentru primarii defavorizaţi care, după mai multe mandate, nu primesc în prezent decât pensii de 1.200-1.400 lei lunar”.
Dar domnule Budai, dar pentru medicii, profesorii, actorii, inginerii defavorizați nu se impune nimic? Mama mea, medic care și-a dedicat aproape întreaga viață pacienților, încasează o pensie mizerabilă de 1.300 lei, iar mătușa mea profesoară una de 1.500 lei. Nu are sens să continui cu lista adevăraților defavorizați, pentru că o știți.
Sau ei nu merită atenția dumneavoastră? Cum este posibil ca un magistrat să aibă o pensie MEDIE lunară de 14.000 de lei și un profesor sau medic să trăiască la limita subzistenței cu o sumă de zece ori mai mică? Problema nu este magistratul care încasează mai mulți bani decât a cotizat, ci medicul, profesorul și toți ceilalți care sunt umiliți cu sume derizorii din care nu au cum să trăiască. Prima grijă de la instalarea puterii a fost să acorde pensii speciale parlamentarilor. Au votat cu două mâini toți politicienii, pentru că niciodată nu-i de-ajuns. Niciun partid nu s-a opus cu adevărat.
Acum continuați să tăiați de la săraci și să dați tot bogaților. Anunțați că tăiați cornul și laptele copiilor, dar dați bani în plus primarilor, deși trei sferturi din ei sunt repetenți la administrație publică. Luați de la cultură, din fondul de medicamente și în curând și din pensiile muritorilor de rând, alea pe care ați promis că le măriți, pentru că, SURPRIZĂ, s-a golit vistieria.
Cum vor încasa primarii pensii suplimentare? Tăind de la alții
Guvernul vrea ca banii suplimentari pentru toți primarii care au avut mandate, începând cu anul 1992, să fie plătiți din bugetele locale. Cum vistieria e cam goală, înseamnă că nimic nu se va mai face la orașe și sate, doar vom plăti toți taxe ca să recompensăm primarii cu pensii speciale.
Edilul PSD, Gheorghe Sandu, din comuna Dragodana, județul Dâmbovița s-a coborât atât de mult, încât a început deja să taie din drepturile oamenilor vulnerabili. Cei cu handicap sever au fost loviți în plin și le-a luat până și acea brumă de bani pe care o încasau de la stat. Probabil în curând și alți colegi îi vor urma exemplul și vor administra bugetele să-și plătească unul altuia lefuri și pensii de lux, în timp ce comunitățile se vor zbate în mizerie.
Aberația supremă. Să plătească toți copiii pensii pentru părinți
Tocmai pentru că Guvernul este conștient că aici se va ajunge vine cu o altă propunere aberantă. Mai exact vor să oblige copiii să plătească ei pensie părinților, din propriul salariu, o pensie purtătoare de noi taxe desigur. Și nu doar părinților, ci și bunicilor. Ba chiar și celor care și-au abandonat copiii, dar care în acte se numesc mamă și tată.
Tot acest lung șir de măsuri stupide pe care le pregătește Guvernul PSD vor crea o iritare atât de mare în rândul populației, încât până la următoarele alegeri, PSD va rămâne doar o umbră palidă în politică.
Singura lor șansă este să se așeze la o masă cu câțiva econimiști deștepți, să restabilească echilibrul social, tăind pensiile mizerabile și ajutoarele sociale absolut aberante și să redea omului muncitor și ambițios valoarea pe care o merită în defavoarea trântorului amator de sacoșe cu țuică și făină în schimbul unui amărât de vot. Apoi să se gândească intens cum să atragă investitorii și cum să-și taxeze prietenii protejați și iertați de ANAF și statul român de milioane de dolari. N-ar fi rău nici ca procurorii să înceapă să-și facă treabă și să se concentreze mai mult pe proble și dosare și mai puțin pe specatcol efemer cu cătușe. Pentru că nu știu pe cine încălzește că Liviu Dragnea a fost condamnat pentru o mizerie, în timp ce dosarul TelDrum zace de ani buni în sertare. Acolo este adevăratul prejudiciu produs statului și românului care și-a plătit conștiincios taxele. Oricum ar fi la finalul zilei, trendul îl dau cei care gândesc cu propriul creier și care aduși la extrem își dau jos ochelarii de cal și pornesc la luptă.
Cum se calculează pensiile speciale pentru primari. Răspunsul Ministerului Dezvoltării
„Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă comunicăm următoarele informații:
Codul Administrativ reglementează în cuprinsul art. 210 dreptul persoanelor care,începând cu anul 1992, au deținut calitatea de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte al consiliului județean și care îndeplinesc condițiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare reduse, așa cum sunt prevăzute de legislația privind sistemul de pensii publice și de alte legi speciale, la o indemnizație lunară pentru limită de vârstă; în acest sens, sintagma „pensii speciale” este în neconcordanță cu prevederile Codului administrativ.
Indemnizația se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40 % din indemnizaţia brută lunară aflată în plată și nu se acordă decât titularului în viață, nefiind transferată la moștenitori. Aceasta reprezintă o formă de recompensare pentru aleșii locali care, pe perioada activității desfășurate, nu beneficiază de spor de vechime sauindemnizație de conducere.
Totodată, facem precizarea că procedura și metodologia de aplicare a prevederilor privind indemnizația pentru limită de vârstă se aprobă prin hotărâre a Guvernului în termen de 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.
Cu mențiunea că este corect calculul din solicitarea dvs, vă atașăm articolul care detaliază condițiile acordării indemnizației lunare pentru limită de vârstă:
Art. 210. – Indemnizaţia pentru limită de vârstă pentru primar, viceprimar, preşedinte al consiliului judeţean şi vicepreşedinte al consiliului judeţean
(1) Persoanele care începând cu anul 1992 au deținut calitatea de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte al consiliului județean și care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare redusă aşa cum sunt prevăzute
de legislația privind sistemul de pensii publice sau cele prevăzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie lunară pentru limită de vârstă.
(2) Indemnizația pentru limită de vârstă reprezintă suma de bani acordată lunar persoanelor care au exercitat calitatea de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte al consiliului județean.
(3) Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, beneficiază de indemnizaţie pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare.
(4) Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a 3 mandate, cu condiția ca persoanele prevăzute la alin. (1) să fi exercitat cel puțin un mandat complet de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte al consiliului judeţean.
(5) Cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40 % din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.
(6) În situația în care persoanele prevăzute la alin. (1) au exercitat mai mult de trei mandate diferite, acestea pot opta pentru oricare dintre aceste mandate pentru a fi luate în considerare la stabilirea indemnizației pentru limită de vârstă, în limita prevăzută la alin. (4).
(7) În cazul exercitării unor mandate diferite în condiţiile prevăzute la alin. (4), la calculul indemnizaţiei lunare pentru limită de vârstă se vor avea în vedere indemnizaţiile lunare brute aflate în plată, corespunzătoare pentru fiecare funcţie.
(8) În cazul exercitării unor mandate diferite, la calcularea indemnizației pentru limită de vârstă se va proceda după cum urmează:
- a) pentru fiecare tip de mandat exercitat se aplică modalitatea de calcul prevăzută la alin.
(5); b) cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă la care au dreptul persoanele prevăzute la alin. (1) reprezintă suma valorilor obținute prin aplicarea prevederilor lit. a).
(9) În cazul în care persona care beneficiază de indemnizația pentru limită de vârstă potrivit prevederilor alin. (1) începe exercitarea unui nou mandat, în condițiile legii, acordarea indemnizației se întrerupe, aceasta fiind reluată după încetarea mandatului, în cuantumul recalculat prin valorificarea perioadei de mandat exercitat, la cererea persoanei interesate, în condițiile prevăzute la alin. (4) și (5).
(10) Indemnizaţia pentru limită de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public.
(11) Indemnizaţia pentru limită de vârstă este supusă impozitului pe venit şi contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.
(12) Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se suportă din bugetul de stat, şi este prevăzut pentru fiecare unitate/subdiviziune administrativ-teritorială prin anexă distinctă la legea anuală de aprobare a bugetului de stat.
(13) Cererea pentru acordarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă se depune la unitatea/subdiviziunea administrativ-teritorială pe raza căreia şi-a exercitat solicitantul mandatul. Situaţia centralizatoare pe fiecare unitate/subdiviziune administrativ-teritorială se transmite administraţiilor finanţelor publice judeţene, respectiv Direcţiei generale regionale a municipiului Bucureşti, după caz, care le centralizează pe judeţ, respectiv pe municipiul Bucureşti şi le transmite Ministerului Finanţelor Publice în vederea fundamentării anexei la legea bugetului de stat pe fiecare unitate/subdiviziune administrativ-teritorială.
(14) Procedura și metodologia de aplicare a prevederilor prezentului articol se aprobă prinhotărâre a Guvernului.
(15) De indemnizaţia pentru limită de vârstă prevăzută la alin. (1) nu beneficiază primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de consilii judeţene, a unei infracţiuni de corupţie.
(16) Sumele rămase necheltuite la sfârşitul anului se restituie la bugetul de stat, în condițiile legii”, au răspuns cei de la Ministerul Dezvoltării la o săptămână de la solicitarea Capital.