Euroins și City Insurance au fost amendate, de către ASF, cu câte 50.000 de lei, pentru că nu reușesc să gestioneze dosarele de daună în termenele impuse de legile și normele din domeniu, au arătat, pentru Capital, mai multe surse apropiate situației. Decizia a fost adoptată, astăzi, de către membrii Consiliului ASF, în urma propunerilor venite din sectorul asigurări.
Contactat de Capital, Cristian Roșu, vicepreședintele responsabil de asigurări al Autorității de Supraveghere Financiară, a spus că nu cunoaște detalii în legătură cu votul din Consiliu deoarece se află în deplasare, la EIOPA.
Amenzile primite de City Insurance și Euroins, adică prima și a doua mare companie de asigurări din România, vin de la un control care a plecat de la petițiile trimise de păgubiți ori de mandatarii lor service-uri către ASF.
Motivul sancțiunilor este acela că cele două firme nu au reușit să gestioneze mai multe dosare de daună în timpii impuși de lege. Mai precis, cele două companii nu au emis oferte de reparație în teremen legal, motiv pentru care păgubiții au avut de așteptat.
Menționăm că, de-a lungul timpului, astfel de sancțiuni au primit aproape toate firmele de asigurare cu activitate notabilă pe zona RCA. Printre ele nu doar Astra sau Carpatica(intrate între timp în faliment), dar și Asirom sau Omniasig, companii parte din Vienna Insurance Group.
Cel mai probabil cele două firme vor contesta sancțiunea, măsură care, reiese din jurisprudența existentă are șanse de reușită.
De menționat că este a doua sancțiune primită în ultimele două, de cele două, în condițiile în care au primit și un avertisment pentru că nu reușește să gestioneze corespunzător fluxul de petiții, adică să răspundă la timp acestor petiții.
În jurul City există și un scandal, provocat de trei cereri de faliment depuse de service-uri. Și în cazul Euroins există o cerere de faliment, așa cum Capital a arătat în premieră.