Guvernul României va trebui să stimuleze creșterea ponderii deținute de stat în activele bancare totale către 15-20%, iar primul pas este achiziționarea Banca Românească, prin Eximbank, a declarat, pentru Capital, profesorul Cristian Socol, principalul strateg economic al PSD.

În prezent, prin CEC Bank și Eximbank, statul are undeva în jurul a 5-6% din activele totale ale sistemului. 

“Al doilea pas este creștere și consolidarea unei Bãnci de Dezvoltare și ghidarea spre <>. România trebuie sã încurajeze un sistem bancar care sã finanțeze economia pe termen lung, altfel nu-și va putea îndeplini țintele strategice.”, a continuat Socol.

Grupul  National Bank of Greece este obligat, prin acordurile pe care le are cu statul elen și cu organismele care au finanțat-o pentru a se salva, să vândă activele pe care le deține în afara Greciei.

Printre acestea se numără și Banca Românească, pe care a mai încercat să o vândă către alți potențiali cumpărători. După ce a discutat cu mai multe bănci, printre care Banca Transilvania, NBG ajunsese la un acord cu OTP pentru preluarea Banca Românească, însă, în ultimul moment, Banca Națională a României, a respins tranzacția.

Surse din spatele acestei decizii spun că BNR a făcut acest gest, pentru că a primit informații de la Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor potrivit cărora fondurile cu care ar fi urmat să fie cumpărate Banca Românească proveneau din surse nu foarte transparente, în legătură cu mai mulți afaceriti ruși.  

OTP a contestat decizia BNR, inclusiv în instanță.

La finele lui 2017, Banca Românească avea active de peste 6,7 miliarde de lei și un profit de 20 de milioane de lei, fiind una dintre băncile de dimensiuni medii spre mari din România.