Capital: Domnlule Președinte, guvernul Dăncila a produs mari emotii sectorului bancar, asigurari, energie, telecomunicatii prin OUG 114. Cum va gândiți să remediați unele din efectele ordonanței?
Călin Popescu Tăriceanu: Se spune că, pe piața transplanturilor cardiace, cele mai căutate sunt inimile de bancheri, pentru că sunt nefolosite. Dincolo de glumă, cu toții vedem că ceva nu e în regulă cu dobânzile bancare din România. Mulți români trăiesc, călătoresc sau fac afaceri în țări ale Uniunii Europene și văd că acolo dobânzile la credite sunt de 3-4 ori mai mici decât în România. Și atunci îți pui întrebarea firească: de ce? La început spui că piața românească nu este suficient de matură, că românii nu au învățat încă să lucreze cu băncile, dar vezi că trec anii și nu se întâmplă nimic, dobânzile continuă să crească în loc să scadă. Și atunci nu ai altă soluție, ca guvern, ca parlament, decât să intervii. Să știți că nouă, liberalilor, nu ne-a fost ușor să acceptăm această intervenție pentru că noi credem în dereglementări, într-o implicare cât mai redusă a statului în economie, dar sunt momente în care trebuie să-ți calci pe aceste principii pentru a face ceea ce e bine pentru cei mai mulți.
Dar OUG nu a produs doar nemulțumiri, așa cum strigă opoziția. Ordonanță a adus la suprafață muncă la negru din construcțîi. Nu e un secret că zeci de mii de români de pe șantierele din România erau plătiți cu salariu minim pe economie și restul banilor ii luau cash de la patron. Pierdeau la pensie, pierdeau la asigurări sociale și patronii mai stăteau și cu frică în san că vine ANAF-ul peste ei. Scutirea de taxe suplimentare a făcut că salariile să crească în mod spectaculos fără că antreprenorii să cheltuie mai mulți bani pe fondul de salarii. Un efect secundar al acestei măsuri este că salariile în construcții încep să fie competitive cu cele din afară motiv pentru care am putea vedea venind acasă mai mulți români aflați azi pe șantierele Europei. Aici, aș face o mică paranteză, apropo de teza unor minți înfierbîntate că românii pleacă afară doar pentru că nu mai suportă umilința. Dar, pînă la izbucnirea crizei economice, zeci de mii de români au migrat în Spania, pentru că acolo se producea un boom economic și construcțiile duduiau. Cînd a venit criză, piața spaniolă s-a prăbușit și un mare număr de români a plecat imediat spre țări că Belgia, spre exemplu, unde salariile sunt mult mai mari în construcții decît la noi. Dovadă că oamenii nu părăsesc o țară din umilință, ci în goana după munci bine plătite. Dacă oferim condiții salariale bune, ne vom vedea compatrioții întorși în țară, dacă nu, nu. Punct!
Capital: Și cu sectorul energetic ce ați avut?
Călin Popescu Tăriceanu: În afară că ne-a curentat buzunarele,nimic rău. Ne dorim ca sectorul energetic să-și continue dezvoltarea, să ajungem cât mai repede un actor și mai important pe piața regională a energiei. Ca și băncile, și companiile energetice fac profituri frumoase în România. Și e bine să fie așa, pentru că nu sunt societăți de binefacere. Dar companiile din energie trebuie să înțeleagă că nu trebuie să profite doar ele de liberalizarea prețurilor la energie și că sunt români care nu mai pot să țină pasul cu creșterea continuă a prețurilor la energie. Și pentru acești români defavorizati trebuie să plafonăm prețurile la energie în asemenea fel incât și ei să simtă că România are resurse energetice. Altfel, or să ajungă, săracii, să înalțe zmeie ca Franklin, să capteze curent de la fulgere.
Din păcate, modul de punere în practică al OUG 114 a creat în energie două categorii: producătorii de energie – care sunt puși la colț și puși să plătească taxa de 2% pe cifra de afaceri, și intermediarii – distribuitori, etc – care pot să își recupereze taxa de 2% prin adăugarea ei la tariful final. Nu am avut niciodată această discuție în coaliție și eu nu sunt de acord ca această ordonanță să fie pentru unii mumă, pentru alții ciumă. Va trebui să revizuim OUG 114 și vom finaliza acest proces în zilele care urmează.
Capital: Ce părere aveți de alegerea PNL de a-l pune pe Rareș Bogdan cap de lista la alegerile pentru Parlamentul European?
Călin Popescu Tăriceanu: Nu am nimic împotriva figurilor noi în politică! Și Rareș Bogdan chiar e o figură. Dar a pune un nou venit direct pe locul 1 arată o mare disperare și o totală lipsă de respect pentru membrii de partid! Ce spun liberalii care muncesc zi de zi în organizațiile locale? Ce spun primarii și parlamentarii liberali? Dacă azi l-au pus pe Rareș Bogdan pe locul 1 la Parlamentul European, fără să aibă vreun merit, înseamnă că nimeni din PNL nu mai are locul sigur, oricât de mult a muncit pentru partid și comunitatea locală. PNL a vrut să se racordeze la agenda dlui Iohannis și s-a ales numai cu pagini albe. O mare greșeală! Una peste alta, de multă vreme cred că partidul și-a pierdut complet busola, poate de aceea tot mai des pleacă spre sediul central și nimerește în Piața Victoriei.
Și tot de aia cred că, în viitorul foarte apropiat, s-ar putea ca mulți liberali debusolați să ajungă la sediul ALDE, ultima redută a liberalismului autentic. Să vină, noi îi așteptăm.
Citește pe Evenimentul Zilei dacă liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu va candida sau nu la prezidențiale