România de astăzi are în continuare câteva genii în medicină, care au făcut adevărate miracole pentru pacienți. Au dăruit cu adevărat viață, când nimeni nu mai credea posibil. Programele de transplant au evoluat an de an până când totul a luat o turnură nefavorabilă.
„În 2013, țara noastră a fost declarată campioană europeană la creșterea procentului de transplanturi. L-am dublat, practic. Am fost apreciat și felicitat la nivelul Comisiei de Specialiști în Transplant din cadrul Comisiei Europene de la Bruxelles. Am fost foarte mândru și am crezut, în acel moment, că nu vor mai exista obstacole în programul național de transplant. M-am înșelat”, a mărturisit doctorul Victor Zotta, cel care a a înființat Programul Național de Transplant în România și a coordonat Agenția Națională de Transplant (ANT) ani buni.
Dar faptul că România se dezvolta pe această zonă a transplantului nu a fost pe placul tuturor pentru că se pierdeau bani mulți. Miliarde de euro rămâneau în țară, în loc să ia drumul străinătății prin fundații mascate. Și atunci s-a dat startul unor campanii de denigrare a unor nume grele care au insistat ca România să se dezvolte în transplant.
Renumitul medic Irinel Popescu este considerat la ora actuală unul dintre cei mai buni chirurgi din lume. El a făcut de multe ori minuni în sala de operații și a întors soarta multor suferinzi, care astăzi îl numesc înger. Doctorul Narcis Copcă a insistat și el ca România să învețe transplantul pulmonar. Spitalul Sfânta Maria, pe care-l conduce de peste 20 de ani, a intrat în istorie pentru că a bifat deja șase reușite în acest domeniu, dintre care trei foarte grave, în care nimeni nu i-a dat nicio șansă.
Ambii chirurgi de renume au fost supuși unor campanii de defăimare, nedrepte și care au pus în pericol viața a mii de români. Și lui Victor Zotta i-a fost făcută imaginea franjuri. De ce? Pentru că scandalul sperie și nimeni nu mai vrea să doneze.
Astăzi Radu Zamfir, medicul erou din Apuseni, coordonează Agenția Națională de Transplant și are toate calitățile pentru a dezvolta programul. Însă conform surselor Capital, acest lucru nu este dorit de cei cu interese obscure în zona sistemului medical. Așa că în curând se va da startul unei noi campanii cu rolul de a arunca în mizerie nume importante din medicină, tocmai pentru a descuraja donatorii.
Pentru că miza este de 2 miliarde de euro. Cine este în spatele acestor campanii? Cine plătește și cât veți putea afla citind Capital în perioada următoare.