Consumul de droguri începe la vârste din ce în ce mai fragede

Întrebat cum se vede firescul consumului de droguri din perspectiva unui om al legii, Dan Antonescu a ținut să precizeze că infractorii și-au schimbat total profilul.

„Înainte, vorbeam despre o țară de tranzit, acum vorbim despre o țară de desfacere și consum. Dar consum la modul cel mai serios, mai grav și mai alarmant, de la vârste nefiresc de mici”, a declarat acesta.

Potrivit expertului criminolog, statisticile arată că există consumatori voluntari în vârstă de 11 ani. Însă în cazul fetiței de 3 ani intoxicată cu canabis, vorbim despre un consum accidental. El a precizat că ea este o victimă, poate nu neapărat a părinților, ci a comunității, a grupului respectiv, care știa ce se află pe masa respectivă.

„Eu am numai ce s-a comunicat pe mass-media și s-a afirmat că o parte, sau o mare parte din cei de acolo știau ce urmează să mănânce sau ce conțin prăjiturile respective.

Cei care nu erau interesați nu au mâncat, cei care abia așteptau probabil s-au înfruptat din ele. Dar mergem pe acea prezumție de nevinovăție pe care ordonanța privind testarea antidrog nu a luat-o în calcul, și mergem în direcția celui care a adus acele prăjituri la masă, la festivitatea respectivă”, a spus Dan Antonescu.

Alecu Racoviceanu a spus că și-ar dori să vadă referatul de arestare, deoarece acolo este vorba și despre vânzare la un festival.

De asemenea, spune jurnalistul, ar vrea să știe dacă el răspunde acum, prin cele 30 de zile de arest, pentru suspiciunea de a fi dus droguri la petrecerea unde se afla și fetița de 3 ani sau pentru traficul pe care urma să îl facă la festival.

Fapta poate fi încadrată de tentativă de omor

Dan Antonescu a spus că din punctul său de vedere, cel mai important este faptul că bărbatul respectiv se află în arest. De asemenea, a spus că în opinia lui, fapta bărbatului, în ceea ce o privește pe fetița respectivă, se încadrează la tentativă de omor.

„Pentru că lăsând așa ceva pe masă, deja îți asumi riscul respectiv cu bună știință, cât de bună o fi nu știu, dar conștient fiind că acel produs alimentar poate face rău, într-o anumită cantitate, unui copil, care beneficiază de un metabolism aparte față de cel al unui om matur.

Nu mai vorbim de kilogramele fiecăruia. Un om matur are un număr de kilograme, și cantitatea respectivă se raportează la numărul de kilograme, copilul are niște kilograme mai puține, iar acea cantitate este toxică, foarte toxică”, a explicat expertul criminolog.

Potrivit lui Dan Antonescu, copilul a început cu un comportament tipic celor care consumă astfel de substanțe, precum agitația și râsul fără motiv. Dar, a subliniat acesta, a ajuns la spital.

Iar dacă medicii nu ar fi observat anumite semne, cum ar fi dimensiunea pupilelor, fetița ar fi putut muri, a adăugat expertul.

Mai mulți copii intoxicați cu canabis

Jurnalistul Sorin Ovidiu Bălan consideră că situația este mult mai gravă, pentru că s-a întâmplat într-un loc organizat. De asemenea, spune el, cazul fetiței de 3 ani nu este singular.

„Din surse din Constanța, vă spun că nu este un singur copil intoxicat cu jeleuri, ăsta a fost dat publicității, sunt mai mulți intoxicați cu canabis, unii dintre ei mai mult, alții dintre ei mai puțin, în funcție de cât au mâncat.

Și eu întreb: cine a permis ca în patria noastră, un cetățean să intre cu jeleuri cu canabis, și nu numai să intre cu jeleuri cu canabis, dar să le și dea la o chestiune organizată?”, a spus el.

Ediția integrală a podcastului o puteți urmări aici.