Mai mulți reprezentanți ai industriei HoReCa au mers în nenumărate rânduri la Guvern pentru a purta discuții cu oficialii despre situația celui mai afectat domeniu din România: ospitalitatea. Printre ei, de multe ori s-a aflat și Mohammad Murad, care a declarat în timpul conferinței care a fost stilul în care autoritățile și politicienii au tratat problema HoReCa.
Dezbaterea „HoReCa la ATI” este disponibilă pe canalul de Youtube EVZ Capital și AICI:
Mohammad Murad, despre întâlnirile cu Orban
„Cinci întâlniri cu Orban, împreună cu Dragoș Petrescu. A arătat o deschidere, concret nu s-a întâmplat nimic din păcate. Nu se poate vorbi despre perspectivă dacă nu facem o construcție pentru ce se poate întâmpla în viitor, cu mai multe scenarii.
Ce este foarte trist este că Uniunea Europeană și restul țărilor europene vin cu decizii diferite de la o țară la alta, în funcție de cum merge pandemia, dar pe partea cealaltă, vin cu ajutoare. În Germania, Franța, Italia, peste tot, vin cu ajutoare încât să compenseze pierderea pe care o are HoReCa. În România ne-au impus un mod care nu ne permite să facem nimic, să mergem cu siguranță către faliment. Nu am primit niciun ajutor în afară de laudele că <<ne-au iertat>> de impozitul pe profit. De unde profit dacă nu funcționam?”
Situația este critică, deoarece tot ceea ce aude industria de mai bine de 12 luni este „mai e un pic”. Peste 500.000 de oameni sunt afectați de ignoranța pe care guvernul o acordă. Antreprenorii din industria ospitalității primesc încă de la începutul pandemiei promisiunea că „în curând” totul se va întoarce la normal. Până la „normalitate”, Mohammad Murad a pus accent pe găsirea unei soluții:
Cum ar putea scăpa HoReCa din ATI
„La ora asta în România sunt peste 2 milioane de persoane vaccinate. De ce nu începem noi o pregătire încât să urmăm exemplul din Israel, unde cei care sunt vaccinați să aibă mai multă libertate? Și așa măcar putem ajunge la un nivel în care putem să ne susținem. După 1 septembrie o să iasă soarele și o să vedeți că peste 50% din HoReCa nu o să-și revină”.
50 de milioane de euro, amenda plătită de HoReCa pentru PANDEMIE
Este vorba despre soluții și despre faptul că nu se dă nicio șansă industriei ospitalității în a-și reveni la normalitate. Problema virusului stă în aer de mult prea mult timp, iar acest lucru se vede pe străzi, atunci când vedem cum o mulțime de afaceri au fost închise deoarece nu și-au putut continua activitatea. Multe dintre aceste afaceri sunt restaurante, cafenele, baruri sau cluburi, sufletul orașelor înainte de pandemie. Indiferent de situație, întotdeauna există un vinovat, însă niciodată nu este legiuitorul… Există vreo soluție, în afară care sunt măsurile luate?
„Până la urmă gândirea noastră care este? Să vaccinăm ultima persoană pentru a da drumul la tot? Se poate găsi o formulă și pentru cei care au făcut virusul. Fiecare persoană dintre noi trebuie să fie conștientă că ar trebui să-și caute siguranța, nu neapărat să fie impusă. Nu putem aștepta până la ultima persoană vaccinată ca să dăm drumul la economie. Este trist ce se întâmplă. Nu există o relație între partea economică și cea medicală.
Am fost cu Dragoș Petrescu de 5 ori la dl. Orban. De fiecare dată au promis marea și sarea. Concret, nimic pe teren. Foarte frumoase pozele cu dl. Ministru, ne-am simțit oameni importanți, dar concret, nimic pentru HoReCa. Au dat amenzi de peste 50 de milioane de euro, nici măcar ajutorul nu a fost la acest nivel. Cred că e mai mult dușmănie decât vorba despre o soluție.”
Restul dezbaterii este disponibilă pe canalul de Youtube EVZ Capital sau AICI.