Viitorul Uniunii Europene, sub lupa lui Cristian Terheș! Jurnalistul Robert Turcescu a explicat că Germania a reintrodus controalele la frontieră, iar în acest fel a suspendat unilateral acordul Schengen. Dan Andronic l-a întrebat pe europarlamentar dacă țara are dreptul să facă acest lucru.
„Da, conform legislației Europene are voie să facă acest lucru, însă pentru o perioadă scurtă de timp. De asemenea, acțiunea trebuie să fie bine justificată”, a explicat europarlamentarul.
Tensiuni în interiorul UE. Cum explică totul Cristian Terheș
Robert Turcescu a mai spus că în interiorul Uniunii Europene sunt multe tensiuni. În acest context, el a dorit să știe cum privește Cristian Terheș, aflat la cel de-al doilea mandat de europarlamentar, viitorul proiectului numit „Uniunea Europeană”.
„Cu un nou mandat al Ursulei von der Leyen sunt pesimist cu privire la viitorul Uniunii Europene”, a spus Cristian Terheș.
Moderatorul podcastului l-a întrebat mai apoi care sunt lucrurile la care se așteaptă și dacă vor mai exista ieșiri din UE.
„Nu cred că vor mai exista exit-uri. Marea Britanie a ieșit din UE pentru că geografic își permitea. Marea pe care o au și oceanul din jurul țării sunt cea mai puternică frontieră. În cazul nostru, sau a celor care sunt în mijlocul Europei, este complicat să ieși din UE. Unde te duci?
Problema noastră este următoarea: după al Doilea Război Mondial, pornind de la o serie de principii creștine, toți fondatorii proiectului european, care au fost în mare parte creștini practicanți, fie catolici fie protestanți, au venit cu această idee, de a aduna aceste state împreună și de a conlucra pentru a aduce pacea prin prosperitate. Întreaga politică a lui von der Leyen din ultimii cinci ani, în loc să aducă prosperitate, a adus sărăcie.
Și cum am spus de multe ori, dacă prosperitatea aduce pace, în mod sigur sărăcia nu o menține. Aici este problema. Și apar niște tensiuni și diviziuni în interiorul societății europene care te aduc în situația pe care am văzut-o în Franța și în Germania”, a mai explicat europarlamentarul.
Un viitor sumbru
Cristian Terheș a continuat prin a spune că în contextul actual vede un viitor al UE extrem de sumbru.
„Atât din cauza acestor măsuri, cât și din cauza conducerii slabe care există în fruntea Uniunii Europene. Dar o văd și ca pe o oportunitate extremă. Pentru că dă șansa multor lideri puternici, coerenți, care se ridică în momentul de față din foarte multe țări europene.
Eu spun că în cinci ani, dacă trecem cu bine de mandatul acesta a lui von der Leyen, cred că vom asista la o revigorare a proiectului European”, a mai subliniat europarlamentarul.
Ediția integrală a podcastului „Hai live” cu Turcescu de marți, 17 septembrie, poate fi vizionată aici.