DECLARAŢIA INTEGRALĂ A MINISTRULUI:

Privatizatizarea, în general, contrar celor spuse de unii, nu este o prioritate a mandatului meu sau a guvernului din care fac parte. Privatizarea spitalelor nu e un panaceu universal. Pentru anumite arii, privatizarea poate fi o soluție, respectiv pentru anumite servicii ambulatorii care pot fi standardizate și pot fi livrate în condiții optime, la costuri poate mai mici.

Căutăm altfel de soluții. Pregătim și vom face public un plan de investiții pe termen mediu. Vorbim de un buget de peste un miliard de euro pentru următorii ani. Doar cele 3 spitale regionale vor ajunge la o investiție de peste 600 de milioane de euro, după estimările noastre.

"O soluție pe care o consider viabilă este cea a unei forme anume de parteneriat public privat, pentru anumite obiective de investiții precum proiectele pilot Marie Curie și Institutul de Urgență pentru Boli Cardio-Vasculare Dr. Prof. C.C. Iliescu. În acest sens, discuțiile cu BERD sunt avansate. Structurarea proiectului va fi făcută alături de această instituție internațională. Finanțarea o va aduce partenerul privat. Actul medical rămâne în totalitate în sarcina statului. Privatul construiește, finanțează, operează din punct de vedere tehnic. Iar pentru acest lucru, dacă acel spital respectă anumite criterii de performanță în privința construcției, funcționării și echipamentelor, primește regulat o sumă de la stat, în cadrul unui contract încheiat pe o perioadă de 25 de ani. De asemenea, important de menționat este faptul că vorbim de investiții de 100 de milioane de euro în fiecare caz. În acest moment suntem la stadiul la care se actualizează studiile de fezabilitate iar, pentru acest lucru, BERD urmează să contracteze un consultant, sperăm noi cât mai curând. La capitolul investiții avem în vedere să colaborăm și cu autoritățile publice locale. Finanțarea să fie făcută la comun dar standardele să fie impuse de Ministerul Sănătății", a spus ministrul.