Cartierul Primăverii, „insula de lux” cu vile confiscate de la vechiul regim politic pentru noul regim politic

În urma Revoluției din Decembrie 1989, faimosul cartier Primăverii, cu toate casele nomenclaturii lui Nicolae Ceaușescu, a fost motiv de gâlceavă pentru democrații români, care doreau să se mute acolo. Cartierul Primăverii, „insula de lux” cu vile confiscate de la vechiul regim politic pentru noul regim politic. Istoria sa datează încă din secolul al XIX-lea.

Ce legătură există între celebrul cartier din București și contele rus Pavel Kiseleff a explicat Prof. Dr. Lavinia Betea în cadrul podcastului „Istoria Secretă”, difuzat exclusiv pe canalul de YouTube „HAI România!”.

Istoria cartierului Primăverii datează din secolul al XIX-lea, când Capitala nu arată deloc ca Parisul, ci era un târg prăfos, fără apă potabilă pentru locuitori. În anul 1829, după semnarea Tratatului de la Adrianopol, un conte rus (Pavel Kiseleff), a fost numit guvernatorul Țării Românești și Moldovei.

Venind la București, lui îi datorăm prima Constituție a României. A locuit aici cinci ani de zile, a devenit foarte legat de țara noastră. A iubit Bucureștiul, fapt demonstrat din acțiunile sale de modernizare: apă potabilă, Podul Mogoșoaia, grădini.

Așa a apărut zona verde pe axa „Bulevardul Kiseleff”, care era cea mai modernă axă din Capitală la acea vreme. Boierii vremii s-au înghesuit acolo să-i ridice conace.

După ce a avut loc deportarea evreilor din timpul regimului comunist, unele case au rămas goale. Acolo, s-au așezat oficiali ai armatei germane. După plecarea lor, au venit ofițeri sovietici de rang înalt. Cartierul Primăverii a fost un loc privilegiat din totdeauna, a explicat Prof. Dr. Lavinia Betea.

Cum arăta o zi obișnuită în Cartierul Primăverii în perioada regimului comunist?

În perioada regimului comunist, în Cartierul Primăverii nu se găseau magazine pentru că locuitorii săi nu aveau nevoie de ele. Se proiectau filme, viața era diferită.

Totuși, comuniștii n-au fost mulțumiți de casele din celebrul cartier. După metoda sovietică, și-au luat niște case în afara Capitalei. Foarte repede, au preluat „obiceiurile lumii bune”. În zilele libere, mergeau de la „casa de la oraș” la „conacul de la țară”.

Mai multe detalii interesante puteți afla AICI. Vizionare plăcută!