Cât costă legumele pentru murături în această toamnă? Capital.ro a analizat prețurile. În timp ce producătorii români vând legume la prețuri mici, românii sunt nevoiți să le cumpere la un preț aproape dublu din piețele locale. Este esențial ca autoritățile române să intervină pentru a îmbunătăți transparența prețurilor și a reduce marjele comerciale excesive, susținând astfel atât producătorii, cât și consumatorii.
Prețurile legumelor pentru murături: discrepanțe semnificative între producători și piețe
Cât costă legumele pentru murături în această toamnă?
Prețurile legumelor de la producătorii români rămân competitive, însă românii se confruntă cu prețuri semnificativ mai mari pe piețele locale. Analiza Capital.ro a prețurilor arată o diferență considerabilă între costurile practicate de producători și cele de pe tarabele piețelor.
De exemplu, cartofii mari albi și roșiile sunt vândute de producători la 2,7 lei/kg, în timp ce în piețele din oraș, aceste legume pot ajunge să coste cu 4 lei mai mult.
Spre exemplu, în Craiova, județul Dolj (Oltenia), un kilogram de roșii costă, acum, 12 lei, exact ca la începutul sezonului. Anul trecut, cruditățile erau cu 3 lei mai ieftine. Nici în Cluj-Napoca, județul Cluj (Transilvania), prețurile nu sunt prea accesibile. Aici, un kilogram de gogoșari și ardei kapia costă 8 lei, castraveții mici de murat costă 15 lei, iar hreanul costă între 20 de lei și 30 de lei.
Cele mai mici prețuri se găsesc la producători
Cele mai ieftine legume care pot fi conservate peste iarnă se găsesc numai la producători.
În piețe, prețurile la castraveți și gogoșari depășesc 12 lei/kilogram, în timp ce la poarta fermei se vând 6 lei/kilogram. Varza albă este disponibilă la 2,5 lei/kg la producători, dar pe piață prețul poate depăși 5 lei/kg.
Cartofii albi și roșiile sunt vândute de producători la doar 2,7 lei/kg, în timp ce în piețele din oraș, aceste legume pot ajunge să coste cu 4 lei mai mult. Roșiile românești din solarii se vând cu 7 lei/kg-9 lei/kg, în timp ce conopida a scăzut de la 10 lei/kg la 5 lei/kg la începutul sezonului.
Iată câteva exemple de prețuri de la producători:
- morcov: 1,50 lei/kg;
- ceapă: între 1,50 lei/kg și 2 lei/kg;
- vinete: 4 lei/kg;
- gogoșari: 6 lei/kg;
- castraveți: 6 lei/kg;
- fasolea colorată: 10 lei/kg;
- usturoiul: 12 lei/kg.
Aceste creșteri de prețuri sunt influențate de mai mulți factori, inclusiv costurile de transport, taxele și marjele comerciale ale distribuitorilor. De exemplu, castraveții au fost toată vara 5 lei/kg, dar temperaturile excesive au distrus culturile care trebuiau să se termine în luna iulie.
Pe piața locală a existat un gol de castraveți românești în lunile iulie și august. Deși au apărut din nou în luna septembrie, un val de aer rece a afectat aspectul lor, făcându-i strâmbi. Fermierii recomandă românilor să caute legume cu aspect neuniform deoarece acestea sunt crescute liber, fără forțare.