În studioul EVZ, Robert Turcescu și Dan Andronic au pus întrebările la care românii așteaptă un răspuns cât mai exact: ce șanse au ucrainenii în fața rușilor dincolo de propaganda folosită de ambele părți într-un război hibrid? Dar mai ales, cât va mai dura conflictul în condițiile în care NATO nu dă semne că vrea să intre în război, însă furnizează intensiv Ucrainei arme, intelligence și strategie?

Gen. Grumaz: Războiul durează 5-10 ani. Rușii nu vor pleca din sud sub nicio formă

În opinia generalului Alexandru Grumaz, după cum decurg ostilitățile din teatrele de operațiuni, ne putem aștepta cel mai probabil la un război de uzură, pe termen lung. Mai exact, indiferent dacă Vladimir Putin va fi înlăturat de la putere într-un fel sau altul, rușii nu vor renunța niciodată la Crimeea. De cealaltă parte, Ucraina nu este dispusă să renunțe niciodată la suveranitatea sa.

Expertul militar avansează un termen de 5 la 10 ani pentru finalul războiului din rațiuni evidente, în opinia sa. Niciuna dintre părți nu va renunța la obiective.

„Pacea nu poate fi încheiată. Rușii nu vor pleca din sudul Ucrainei sub nicio formă, e foarte clar. Ucraina nu va recunoaște Crimeea și Donbasul la ruși. Dacă cu NATO, cu intrarea în UE putem discuta, cu neutralitatea și independența Ucrainei nu se joacă nimeni. Nu se poate încheia pacea”.

Rusia nu va renunța sub nicio formă la Crimeea. Sursa: Dreamstime

Pe de altă parte, completează gen. Grumaz, forțele paramilitare care luptă de ambele părți în special în zona Mariupol au un cuvânt greu de spus în dinamica războiului. „Țara se va modifica. Nu o să mai vedeți ucrainei cu steaguri în fața tancurilor, o să-i vedeți cu cocktailuri Molotov alergând după ruși. Nu există o soluție care poate fi negociată la ora actuală”.

Erdogan și Bennett ar putea soluționa criza! De ce nu se bagă China

Specialistul a adăugat că singurii negociatori în care vede șanse să încheie o înțelegere între părți sunt președintele turc Erdogan și premierul israelian Naftali Bennett. Pe de altă parte, generalul Grumaz nu are încredere în influența Chinei în context. „Eu am fost acolo și știu foarte bine. Chinezii au o teamă de a se băga, eu au interesul Taiwan. Acolo există un acord al Statelor Unite de protecție a insulei. Luptele sunt foarte mari în Congres (n.r. – american) pentru măsuri în Taiwan. China face la anul o sută de ani de la înființarea Partidului Comunist, vor încerca o soluție”.

Colonelul Petrescu se declară mult mai optimist în privința unui deznodământ, care ar putea veni chiar în două săptămâni odată cu întrunirea NATO la care este așteptat președintele Biden. În prezent sunt negociate „niște documente care vor fi perfectate pe calea negocierilor” , a conchis colonelul.

Podcastul în versiune completă poate fi vizionat aici: