Fostul șef al Serviciului de Informații Externe (SIE) în perioada 1997-2001, Cătălin Harnagea, a fost invitatul podcastului „România lui Cristache” din 4 octombrie. Harnagea a abordat conflictul militar dintre Rusia și Ucraina și a afirmat că Rusia nu va negocia teritoriile pe care le-a anexat.
Europa va trebui să se descurce singură!
„Peste o lună sunt alegerile de la mijlocul termenului din SUA și republicanii este posibil să câștige ambele camere, 80% dintre cei care candidează au fost susținuți de Trump. După asta se vor schimba foarte multe lucruri, încă nu știu dacă se vor schimba în bine pentru Europa. Modelul lui Trump nu a fost pentru globalizare, când va veni alt legislativ, americanii vor fi la fel de darnici cu gazul pe care îl trimit în Europa.
Europa până la urmă va trebui să se descurce singură. Față de actuala conducere a Comisiei Europene, am foarte mari dubii că lucrurile vor merge înspre bine, mai ales că măsurile care se adoptă sunt fără nici o noimă. Măsurile care s-au luat au fost negândite, ei nu și-au dat seama ce vor produce împotriva celor care au dat sancțiunile”, a explicat Cătălin Harnagea, fost șef al SIE, la podcastul „România lui Cristache”.
Rusia cu siguranță nu o să negocieze!
„Soluțiile sunt foarte greu de găsit în acest moment, Rusia cu siguranță nu o să negocieze, în clipa în care i-au anexat, ei nu au ce să mai negocieze pentru că ei nu vor să cucerească toată Ucraina.
Războiul nu se va opri, va fi continuu pe zona respectivă, pe granița trasată de Federația Rusă. Unii când au forță o să-i atace pe ceilalți, iar ceilalți o să răspundă. Dar va fi un conflict înghețat, dar rușii nu o să mai dorească nimic. Acele zone aveau un procent aproape maxim pe Rusia, însă vor fi niște politici sociale ca oamenii să nu accepte supunerea”, a adăugat Harnagea.
Rusia și SUA ar putea ajunge la un numitor comun abia prin noiembrie
„Europa se mai poate reface? După ce a trecut prin tot ce a trecut la acest moment? Ucraina, nu are în spate decât promisiuni și bani care vin din spate pentru arme, credeți că atunci când se va trage linie pe ce o să rămână la acel sfârșit din tot teritoriul, se vor găsi interesați care vor lua pe nimic industrii, teritorii.
Dacă lucrurile se vor reface pe partea economică, ceea ce în acest moment îmi este greu să văd un model prin care măcar lucrurile să meargă spre bine.
S-a ajuns pe marginea prăpastiei, nu cred că în primăvară îi vom mai vedea pe foarte mulți decidenți în tot felul de instituții europene, fiindcă impactul economic este dat de niște politici absolut dezastruoase date de acești conducători.
Există o singură variantă de înțelegere între cele două părți, ca Moscova și SUA să aducă lucrurile la același numitor printr-o negociere. Doar aceste regiuni pot face asta, probabil din noiembrie”, a încheiat fostul șef SIE.
Toate edițiile podcastului „România lui Cristache” pot fi urmărite pe canalul de YouTube al EVZ Capital.