„Cazul Brăila” ridică semne de întrebare despre cei de la MAI

În cadrul podcastului „Brigada mobilă”, publicat marți, 18 iunie 2024, pe canalul de YouTube „HAI România!”, Sorin Ovidiu Bălan și Alecu Racoviceanu le-au reamintit românilor că cine nu învață istorie, o repetă. În anul 2019, „cazul Caracal” a șocat poporul român.

După cinci ani, însă, istoria s-a repetat. Cei doi au analizat „cazul Brăila”, unde o femeie a sunat disperată după ajutor. Cei doi jurnaliști susțin că „oamenii simplii sunt pe cont propriu” și că statului român nu-i pasă de siguranța cetățeanului.

Din punctul de vedere al lui Alecu Racoviceanu, criminalul din Brăila ar fi trebuit, într-o societate atât de urmărită, unde telefonul mobil știe ce blugi purtăm în ziua respectivă și ce preferințe culinare avem, să se știe că, în casa aceea unde s-a dat semnalul la 112, locuiește un eliberat condiționat, după tentativă de omor asupra fostei soții.

La fosta soție, el a ajuns după ce a avut o condamnare pentru viol și sechestrare de persoană. Pe scurt, este vorba despre un om cu antecedente la dosar de violență.

Nu este vorba despre „un om despre care vecinii știau că uneori mai urlă la lună”, ci despre un om dovedit de instanțe de două ori că este violent.

Femeia putea fi salvată

Sorin Ovidiu Bălan a reamintit că cel de la 112, care a preluat apelul disperat, a spus că „era obosit” în acel moment. Al doilea lucru care dovedește foarte multă „pricepere” și faptul că sunt aleși „oameni pe sprânceană” la 112, „meseriași” este că n-a știut să bage în sistem datele pe care i le-a dat STS-ul ca să afle ceilalți de pe teren unde trebuie să se ducă.

Omul respectiv putea să-și apeleze un coleg pentru a-i oferi datele primite de STS. Îi putea explica simplu că nu știe să bage datele în sistemul lor. Dacă oamenii legii ar fi plecat imediat cum s-a dat alarma, existau șanse ca criminalul să se sperie, iar femeia să rămână-n viață.

Un exemplu asemănător a avut loc cu puțin timp în urmă

„Un alt exemplu s-a întâmplat acum șase luni în Ardeal, în Mureș. Un domn din Târnăveni, notar, deci, cu studii juridice, om foarte bine cunoscut în localitate, dintr-o familie foarte bună, tatăl său era cetățean de onoare în Târnăveni, avea o iubită de doi ani de zile.

Iubita lui era din Blaj, județul Alba. S-a dus la ea (și aici premeditare cât încape) sub pretextul că, dacă tot s-au despărțit, să-i dea un cadou (de rămas bun). A luat-o cu mașina, el avea un cuțit și a înjunghiat-o de vreo 20 și ceva de ori.

Între Blaj și locul unde au fost ei găsit, aproape de Luduj, este o distanță de 72 de kilometri. Deci, 72 de kilometri a dus-o pe femeia aceasta sângerând pe scaunul din dreapta al mașinii sale, spunându-i ”Hai, nu mai mori odată?”, deci, el având bucuria să se uite cum moare victima încet, în chinuri.

Din fericire, s-a plictisit de drum, a tras pe dreapta, a tras pe un drum agricol. Doi băieți de la Poliția Rutieră erau în patrulare. Au văzut o mașină pe un drum agricol, e ceva ciudat. Când s-au dus, femeia era lată, s-au poziționat în poziție de tragere. Femeia a fost dusă direct la spital, băgată în sala de operație, femeia este în viață. Femeia a scăpat cu viață”, a povestit gazda podcastului.

Echipa „HAI România!”, alături de toți angajații de la „Editura Evenimentul și Capital”, îi respectă pe oamenii competenți din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) care își fac datoria și salvează viețile altor oameni.

„Ce facem cu dobitocii din cauza cărora mor oameni pentru că sunt obosiți, pentru că sunt tâmpiți, pentru că sunt nesimțiți?”, a întrebat gazda podcastului.