Războiul declanșat de țarul de la Kremlin capătă o nouă turnură în ultimele zile. Miliardarul Roman Abramovici ar fi călătorit între Moscova și Kiev în timpul mai multor runde de negocieri pe fondul războiului, oferindu-se să medieze un acord între cele două forțe beligerante. Magnatul rus este unul dintre cei direct afectați de sancțiunile economice drastice dispuse de Occident.
În rapoartele occidentale, Abramovici a fost prezentat ca o figură cheie în negocierile de pace, chiar dacă există suspiciunea că s-a implicat cu intenţia de a încerca să-şi păstreze uriașa avere. Ulterior au apărut zvonuri că el și echipa sa ar fi fost otrăviți.
Cristoiu: Cu Abramovici începe un proces de albire a oligarhilor
În opinia jurnalistului Ion Cristoiu, pe fondul unei superiorități istorice a rușilor față de ucraineni, președintele Putin plusează pe fond emoțional ca să îi convingă pe ruși că războiul e al poporului și deci e legitim.
„Putin se adresează unui popor cu o conștiință imperială. Pentru ei americanii sunt egali. De când a venit Putin li s-a spus suntem ăi mai tari din lume, avem rachete nucleare. În cultura rusă tradițională ucrainenii sunt desconsiderați de ruși. Toate bancurile rusești sunt cu ucraineni.
Tot în acest context se înscrie și recenta mișcare de a-l implica pe Abramovici în ofensiva diplomatică a Rusiei în vederea negocierii beneficiilor de război. În opinia lui Ion Cristoiu, manevra este legată de o strategie a lui Vladimir Putin de a-i reabilita pe oligarhii ruși, strategie promovată și de Occident. „A fost o încercare de albire a lui, cred că a fost și un interes al Occidentului ca el să fie albit. A început un proces de albire a oligarhilor. Occidentul a trăit foarte mult pe spatele oligarhilor. Uite, a fost cu Putin, dar l-a otrăvit Putin. Tactica e cea pe care o știm, o zi întreagă se spune că a fost otrăvit, mai pe seară sunt nuanțe”.
Rusia are o politică economică de țară de lumea a treia
În aceeași intervenție, cunoscutul gazetar a observat că de la venirea la putere a lui Vladimir Putin, Rusia a făcut o enormă greșeală. Nu s-a axat pe dezvoltarea tehnologică imensă a Chinei, ci a adoptat o politică de țară din lumea a treia, mizând pe materie primă (gaze, cereale, lemn).
„Putin încearcă să se folosescă de sancţiuni pentru ca Rusia să se dezvolte singură şi, în acelaşi timp, să intre într-o Eurasia condusă de China”, a conchis invitatul.