Echipa de la Telegram nu a dorit să urmeze modelul altor astfel de platforme, precum Facebook sau YouTube, și să interzică un anumit conținut, mai ales din perioada pandemiei și ulterior pe timpul războiului. Vezi detalii exclusiv Capital!
Ion Cristoiu: „După Durov, e rândul lui Musk”
Însă această strategie pare că nu i-a fost de bun augur omului de afaceri Pavel Durov. Numele său apare acum în ancheta ce urmărește lipsa moderării de conţinut pe Telegram. Căci, în viziunea procurorilor francezi, această opțiune ar fi dus la răspândirea activității infracţionale pe platformă.
„Această mișcare vine acum ca o lecție din partea americanilor. Știm prea bine că ei lucrează prin alții, nu e nimic nou în asta. Și de data aceasta au fost francezii care l-au arestat pe Durov”, spune publicistul și scriitorul Ion Cristoiu în cadrul podcastului „Hai LIVE”, moderat de jurnalistul Robert Turcescu, difuzat exclusiv canalul de YouTube „HAI România”.
„Urmează Elon Musk, șeful de la X”, continuă în comentariul său Ion Cristoiu.
„De aceea sunt de părere că acest moment, arestarea lui Durov, este unul crucial. Un moment bine gândit. Să nu uităm faptul că el este și disident rus, iar francezii și-au asigurat acum spatele în ceea ce privește reacțiile Moscovei. Dacă Durov era aliat cu Kremlinul, acum rușii arestau jurnaliști și coțofene din presa franceză din țara lor de îi stătea inima lui Macron”.
Cine și de ce controlează platformele de socializare
Ion Cristoiu ține să puncteze că legăturile omului de afaceri de la Telegram cu Rusia nu sunt foarte solide. Ba chiar a intrat în conflict și cu Vladimir Putin, liderul statului. Tocmai pe această temă, în ceea ce privește libera exprimare.
„În momentul în care au apărut platformele de socializare, marea democrație americană de la acea vreme s-a bucurat că avea un instrument împotriva dictaturilor. Într-un astfel de regim, presa e controlată, iar platfomele sociale, internetul, sunt ceva mai greu de subjugat”.
Însă, spune scriitorul, situația s-ar fi schimbat la 180 de grade. Căci, cu timpul, platformele acestea de social media s-ar fi întors și împotriva lor, a celor ce se bucurau inițial.
Ar fi dus la dezvăluirea adevăratei fețe a întregii scheme din spatele paravanului democratic din Statele Unite, este de părere Ion Cristoiu.
„Una dintre obsesiile mele din ultima vreme este cum a ajuns marea democrație americană să fie la mâna unor găști”, adaugă publicistul.
Clanurile americane și „afacerea Kamala”
„Ce e aceea Familia Clinton? Ce e Familia Obama? S-a ajuns ca fostul președinte și nevastă-sa să reprezinte acum marea democrație a lumii?
Toată lumea îi bagă în seamă, cu toții îi urmăresc, ei ies și țin discursuri. Și faptul că prin media sunt unii care început să le deslușească jocul, afacerea asta cu Kamala Harris, îi cam supără”, declară Ion Cristoiu, la podcastul de la „HAI România”.
Dar, la ce se referă scriitorul prin „afacerea Kamala Harris”? Ei bine, acesta spune că s-ar fi știut de mult timp că Joe Biden ar fi renunțat la cursă și că în locul său va veni vicepreședintele pentru a participa la alegeri. Doar că, este de părere Ion Cristoiu, Kamala Harris nu ar fi trecut de alegerile interne. Oamenii nu ar fi votat-o, nu ar fi avut nicio șansă.
„Ar fi ca și cum iese Nicolae Ciucă candidat la PNL, și ne trezim peste noapte cu Alina Gorghiu, dau un exemplu”.
„Și, din nou, ne întrebăm ce se întâmplă cu libertatea de exprimare? A zis cineva de pe la vreo televiziune, vreo gazetă de prin America ceva de asta?”, adaugă Ion Cristoiu.