Bâlbele și ezitările organelor de anchetă au stârnit multă nedumerire și chiar revoltă în dosare celebre precum Caracal, Arad sau Onești. Procedura penală a avut multe disfuncționalități, s-au pierdut probe care nu au mai putut fi recuperare (mai ales la Caracal), iar la Onești stângăcia și lipsa de soluții a echipei trimise pe teren a fost evidentă.
Ionescu: La Arad a fost o „o tragere la temă„
„A fost o tragere la temă? S-a comis o eroare voluntară de confirmare, adică au exclus variante și au tras toate probele la temă? A fost la Arad un atac de tip mafiot venit de la rețelele de contrabandiști, deși dispozitivul era militar?”, și-a chestionat Mirel Curea invitații, jurnaliștii specializați în investigații Simona Ionescu și Alecu Racoviceanu, în legătură cu cazul atentatului de la Arad.
„Da, am senzația asta din constatarea că nu se merge pe o anumită linie ca să se ajungă la lucruri concrete. Este imposibil să se bâjbâie ca la Arad. Ni s-au spus niște bazaconii în care n-am crezut. Există suspiciunea, după 3 zile de anchetă tot apar informații anapoda. Acest caz e mort”.
„S-a ascuns operațiunea specială a serviciilor de informații românești și ucrainene”
Moderatorul a mai observat un aspect dubios: „de la bun început s-a insistat foarte mult că nu e atentat. S-a ascuns total că a fost o reglare de conturi între serviciile de informații românești și ucrainene, care desfășurau într-o cooperare pe sub masă o operațiune specială. Ei așa numesc ciordelile astea cu droguri, cu țigări, cu contrabandă, plasat de fete, care să le aducă cash pentru fondurile operative”, a explicat Mirel Curea.
„Așa-zisele operațiuni speciale de la Arad sunt foarte suspecte. Noi ca ziariști am trecut prin operațiunea Țigareta 1, Țigareta 2, cum să mai credem? Veneau ordine de la SPP”, a confirmat jurnalista Simona Ionescu.
Ionescu: Avem o poliție foarte slabă
La rândul său, jurnalistul Alecu Racoviceanu a explicat de ce nu s-a intervenit, în opinia sa, în șocantul caz Onești. Jurnalistul a adus în discuție naivitatea și lipsa de pregătire a unora dintre oamenii legii, cel mai bun exemplu fiind cazul Onești. „Niște copii s-au dus să rezolve o problemă de oameni mari. Probabil că nu au făcut la antrenamente capturarea unui interior. Au fost naivi, au crezut că atentatorul va ceda. Însă cu cât o stare tensionată ține mai mult, riscul de a degenera la final crește. Trebuia un strop de atenție la oamenii ăștia furioși care umblă pe stradă”.
Simona Ionescu a deplâns, de asemenea, lipsa de eficiență a organelor de poliție în nenumăratele cazuri de violență domestică, unele soldându-se cu omorârea victimei. „Poliția a devenit un ONG pentru victimele violenței în familie. Avem o poliție foarte slabă”. Jurnalista a mai criticat miștocăreala cu care sunt tratați părinții ajunși la poliție pentru a reclama dispariția copiilor.
Ediția integrală a emisiunii poate fi vizionată aici: