Eliza Măgureanu a mers pentru prima dată în China în anul 2011 la un concurs de frumusețe, după ce a câștigat titlul de Miss Bikini la competiția Miss World România. Doi ani mai târziu avea să se mute în Shanghai, unde în scurt timp a devenit unul dintre cele mai apreciate fotomodele din regiune. Astăzi încă locuiește acolo și a simțit din plin criza COVID-19.
Absolventă a Facultății de Filosofie din Craiova și a unui master în Etică la Universitatea din București, Eliza s-a adaptat repede cu stilul de viață al chinezilor despre care spune că sunt organizați, responsabili și respectuoși.
În luna ianuarie, în Shnghai erau peste 100 de cazuri de bolnavi infectați cu coronavirus, dar autoritățile chineze au luat imediat măsuri. La început, însă a fost foarte greu. Trei medici din prima linie au murit foarte repede. Cel mai tânăr avea doar 37 de ani.
La început am fost anunțați că nu avem voie să primim vizite. Puteam intra în clădirea în care locuiesc doar pe baza unei legitimații, pe care o am și acum. Ne puneau să o arătăm și ne luau temperatura. Asta se întâmpla încă de la sfârșitul lunii ianuarie.
A continuat să rămână totul închis și după vacanță și puteam cumpăra bilete de călătorie doar pe baza unor documente. Nu au închis transportul public, dar exista o monitorizare a noastră. În realitate, cu excepția medicilor, poliției și a celor care asigurau managmentului clădirilor, nu lucra nimeni. Băncile s-au deschis oficial, unele sedii pe 17 februarie si restul pâna la finalul lunii. Școlile sunt încă închise, la fel și sălile de fitness. Sperăm ca din aprilie să se deschidă tot. La început, cazurile de coronavirus erau identificate destul de ușor în urma anchetelor epidemiologice.
Nimeni nu a tratat superficial restricțiile care au fost impuse. Niciodată provincia nu se confruntase cu o situație de acest tip, să fie închisă și să se ceară izolarea de bună voie a tuturor. Ne-am dat seama că este ceva foarte periculos boala aceasta și am respectat ce ni s-a cerut”, a povestit Eliza Măgureanu pentru Capital.
„Este foarte mare nebunia în Europa”
Cu toate aceste măsuri preventive dublate de disciplina tipică a chinezilor, în Shanghai astăzi încă sunt 380 de cazuri confirmate, dar sunt în recuperare. De fapt 327 sunt deja vindecați și doar 3 persoane au murit în toată această perioadă. Din februarie nu s-a mai înregistrat niciun deces.
Este ciudat că românii nu au conștiință și ies pe străzi, încalcă regulile, nu respectă carantina. Unii poate scapă, dar îi omoară pe alții, pe bunicii și pe părinții lor.
Aici în China, a fost totuși ușor de gestionat oamenii din țară si de izolat clădiri. Nu toate măsurile luate în China sunt valabile în Romania, dar de exemplu : izolarea obligatorie (cea impusă de medici) aici se face astfel: îți cumperi mâncare și rezerve pentru exact două săptămâni și îți pun sigiliu pe ușă. Vin la control o dată la două zile să îți ia gunoiul și temperatura. Sau mai pun aparate și ai voie doar să iți duci gunoiul la parter și să ridici mâncarea comandată. Cred că aceste măsuri se pot implementa oriunde.
Este foarte mare nebunia în Europa în momentul de față. Mie aici, în China mi-a fost teamă că se răspândește peste tot, iar la o populație de un miliard de oameni ar fi fost o adevărată tragedie. Așa că am stat toți în case și ieșeam rar, doar pentru mâncare. În Europa ar trebui să facă la fel, să închidă tot 2-3 săptămâni, altfel se va răspândi boala”, a mai spus top-modelul Eliza Măgureanu.
În China tot sistemul de sănătate este privat, însă tratarea coronavirusului a fost decontată de către stat. Totuți în ultimele zile, autoritățile au luat decizia ca cei care vin din afara țării să intre direct în carantină, dar plătită. Dacă se îmbolnăvesc în China, atunci decontează statul, altfel plătește pacientul.