Moderatorul podcastului EVZ Play, Robert Turcescu, a observat că războiul din Ucraina se poartă, în realitate, pe două fronturi, unul virtual și unul cu efecte cât se poate de palpabile.
Turcescu: Avem două războaie, unul al imaginii și unul real
„Maestre, noi avem două războaie, unul la nivelul imaginii, al narativului Slava Ucraina, războiul din viața virtuală. Războiul din viața reală e al inflației, pierderii de locuri de muncă, populație în criză de nervi la propriu, după doi ani de pandemie. Între cele două ipostaze nu se produce o ciocnire, oricât ai încerca să stai în Metaversul războiului?”, a chestionat Turcescu.
Replica lui Ion Cristoiu a invodat interesul Occidentului ca războiul mediatic să fie întreținut, și anume vehicularea ipotezei că rușii vor să îl împuște pe Zelenski. „Nu l-au împușcat. Lumea începe să se întrebe: ce fel de barbari sunt rușii ăia dacă Ursula (n.r. – von der Leyen), Blinken vin cu trenul? Ăia nu au rachete de croazieră? Dacă sunt așa criminali, violează, ce i-a oprit să trimită o rachetă în trenul Ursulei?”
Cristoiu: Au eșuat sancțiunile. Rușii nu sunt atât de supuși consumului
În opinia cunoscutului jurnalist, președintele rus are motive să dea o ripostă dură acțiunilor fățițe ale NATO în favoarea unei țări non-NATO. „După părerea mea au eșuat sancțiunile (n.r. – economice). Am mai spus, ca om care a fost în Rusia de 8 ori. Rușii nu sunt atât de supuși consumului. Ei sunt cam cum eram noi prin anii 90. Dacă le asiguri ăla de bază nu vor suferi că nu au IPhone. Să ne uităm cât de ipocrită e lumea occidentală”.
Ion Cristoiu a criticat dublul discurs globalist care înaintea războiului ridica în slăvi dispariția granițelor dintre state și pleda pentru o singură națiune globală, iar pe de altă parte ridică în slăvi naționalismul ucrainean. Strict economic, jurnalistul consideră că statele puternic industrializate, precum Germania, suferă cel mai mult în urma crizei gazului rusesc. Nemții vor deveni păstori, a conchis Cristoiu.