City Insurance, cea mai mare firmă de asigurări din România, cu circa 4 milioane de clienți, majoritatea de RCA, trece printr-o perioadă în care i se cere falimentul de către mai multe firme. Autoritatea de Supraveghere Financiară, ca și compania, au susținut cu fermitate că indicatorii de solvabilitate nu conduc în niciun caz, la concluzia că City ar avea probleme în a își achita datoriile. Capital a obținut de la ASF detalii în legătură cu un episod mai puțin cunoscut, care implică un investitor anunțat, care nu a ajuns niciodată la City.
Numele companiei de asigurări City Insurance, cea mai mare din România, unde circa peste 4 milioane de oameni au asigurări, aproape toți șoferi care sunt obligați să încheie RCA, a intrat în actualitate în ultima vreme. Așa cum a mai arătat Capital, acest lucru se întâmplă din cauza faptului că mai multe service-uri au cerut falimentul firmei, invocând creanțe provenite din refuzul City Insurance de a plăti facturile la nivelul facturat de service-uri.
City Insurance are un trecut interesant marcat, în perioada care a precedat preluarea controlului, în acte, de către Dan Odobescu, inclusiv de acuzații penale, în Italia. City a fost achitată în respectivele procese, în care era acuzată de legături cu Mafia, iar, ulterior, a explodat pe piața din România, ajutată mai ales de plafonarea tarifelor RCA, impusă de guvernul Cioloș. În cele șase luni cu tarife maxime fixate prin lege, City Insurance a fost singurul asigurător care a jucat tare nu doar prin prețuri reduse la RCA, dar și prin comisioane plătite brokerilor de trei ori peste media de atunci a pieței.
Aflată la acea dată sub un plan de redresare, City Insurance a reușit să reintre în parametrii, aducând un credit subordonat în valoare de 50 de milioane de euro, interpretat ca aport la capitalul social, dar și ca bani pentru investiții viitoare.
Puțină lume își mai amintește, însă, că, în acest context, City Insurance l-a prezentat pe elvețianul Max Roesller, profesor universitar și membru în mai multe consilii de administrație ale unor companii din Elveția, Germania sau Turcia, ca viitor investitor strategic, prin intermediul unui vehicul de investiții înființat în Germania.
Atunci,venirea lui Roesller a fost salutată inclusiv de către președintele ASF de ka acea vreme, Mișu Negrițoiu. Totuși, Roesller nu a m ai ajuns la City, iar acest lucru nu a fost făcut niciodată public. Capital a obținut confirmarea de la ASF.
„Dl. Max Roesssler nu a intrat in actionariatul City Insurance până în momentul de față. De asemenea, precizăm că în perioada menționată nu a fost supus autorizării niciun actionar nou la societatea menționată.”, au arătat cei de la ASF.
Deci, în continuare, City Insurance are ca acționar majoritar societatea Vivendi Internațional, înregistrată în Elveția, care apare ca fiind controlată de către Dan Odobescu.
ASF mai precizează că după iesirea din planul de redresare societatea, adică după ce a făcut creditul subordonat care i-a permis să reintre în normele de solvabilitate impuse de Solvency II, nu a supus autorizării majorarea capitalului social.
Din 2015 până în prezent, subscrirerile City Insurance au crescut de câteva ori, iar anul acesta este de așteptat să depășească pragul de 400 de milioane de euro, nivel nemaiatins până acum de vreo societate de asigurări din România.