După ce fostul deținător al portofoliului Apărării, Vasile Dîncu, și-a dat demisia în urma unei relații extrem de tensionate cu președintele Klaus Iohannis, s-a așteptat cu nerăbdare ca PSD să facă o nouă numire. La ceremonia de luni seară de depunere a jurământului, una extrem de scurtă, președintele nu a ținut niciun discurs, anunţându-se brusc: „Ceremonia s-a incheiat”. Au fost prezenți liderii partidelor PNL, PSD și UDMR, Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor.
Suntem pregătiți cu adevărat de un război?
Ministerul Apărării este unul vital în contextul unui război chiar la granițele țării. Contextul e cu atât mai problematic cu cât, așa cum remarca jurnalistul Marius Ghilezan săptămâna trecută, tot în podcastul moderat de Robert Turcescu, textul comunicatului de presă dat de Dîncu în momentul anunțării demisiei este de natură să îngrijoreze. Este primul demnitar din actuala coaliție care are curajul să îl critice fățiș pe șeful statului, critică ce se referă voalat și la strategia de apărare a țării.
„Am avut un ministru al Apărării cu gradul de colonel. Probabil a existat o discuție între colonelul Dîncu și Iohannis, care este comandant suprem al forțelor armate. E interesant că Dîncu a vorbit despre imposibilitatea colaborării cu Iohannis. Dar, după câteva ore, întrebat de presă, Dîncu nu a mai comentat acest lucru. Deci, dacă Dîncu, care a fost ministrul Apărării, nu este în stare să vorbească cu Iohannis, înseamnă că nu suntem pregătiți de război”, a observat editorialistul publicației România Liberă.
Întrebarea zilei: De unde are Tîlvăr pasiunea pentru studii de securitate?
Prezent în emisiunea lui Robert Turcescu, jurnalistul de televiziune Victor Ciutacu a remarcat că, deși la prima vedere CV-ul social-democratului Angel Tîlvăr nu conține informații care ar putea genera controverse majore, sunt amănunte care l-au pus pe gânduri.
Victor Ciutacu: Tîlvăr e profesor de engleză la bază, de unde și-a găsit el pasiunea pentru studii și masterate de securitate? Cum îți trece prin cap, profesor de engleză fiind, să te dedici studiilor de securitate? Poate să îmi explice cineva cum funcționează creierașul?
Mirel Curea: Pasiunea, pasiunea…
Victor Ciutacu: Sau moștenirea de familie (n.r. – Angel Tîlvăr a recunoscut că tatăl său a fost ofițer de Securitate)
Robert Turcescu: Hai mă să vă luminez. A fost vremea aia, Georgică Maior la whisly împreună cu Oprea, împreună cu Coldea, împreună cu toți tâmpiții ăia. Cum intra câte unul în Parlament mai la primul mandat, îi luau deoparte și le spuneau: Lucrurile sunt grele în politică, dar interesul național, venea Gabi Oprea și le spunea: Interesul național are strânse legături cu aceste structuri pe care noi le-am creat. Domnul George a făcut aici la SRI Colegiul de Informații șamd. (…) Sunt convins că e cumsecade.
Mirel Curea: O fi, dar să nu ratezi chiar niciun serviciu de informații?
Ciutacu, ofertat de „mizeria” de Colegiu Național de Apărare
Victor Ciutacu a amintit că, acum ceva timp, a fost el însuși în colimatorul acestora. Cunoscutului jurnalist i s-a propus să facă parte din „mizeria” de Colegiu Național de Apărare, sinecura unde și-au găsit un loc călduț multe personaje publice.
„Să vă povestesc cum am ratat eu ocazia. Lucram la guvernarea Năstase eram consilierul lui Ovidiu Mușatescu la privatizare. Nici nu știam că există mizeria aia de Colegiu Național de Apărare. Erau și din presă, fiecare ziar sau televiziune avea câte un loc. La un moment dat Mușetescu îmi spune: Îmi pare rău, Victor, dar anul ăsta am nominalizat pe cineva la Colegiul de Apărare (…) Ovidiu trăia cu ideea că eu sufăr”, a povestit Ciutacu în studioul EVZ-Capital.
Emisiunea integrală: