În podcastul EVZ Play moderat de Robert Turcescu, jurnalistul și invitații săi au pus pe tapet situația refugiaților ucraineni, primiți cu atâta bunăvoință în țările est-europene, inclusiv în România, de la debutul războiului din Ucraina.
Însă pe măsură ce războiul se prelungește, iar discursurile președintelui Zelenski nu mai sunt breaking news pentru presa internațională, se pare că nici refugiații din țara vecină nu se mai bucură de aceeași simpatie.
„S-au săturat și de refugiați, îi dau afară”
Moderatorul din studioul EVZ a observat că există semnale tot mai evidente că spațiile de cazare puse la dispoziția refugiaților sunt cerute înapoi de proprietari. „Ai văzut ce se întâmplă în momentul de față? Prin Bulgaria, prin… S-au săturat și de refugiați, îi dau afară din hoteluri. Și în România la fel. (…) În pensiunile noastre de pe la Bran îi dau cu șuturi în fund. Nu mai pot să scape de ei fiindcă au nevoie de camere pentru cazare”.
Această criză vine cu largul ajutor al statului român, a completat Robert Turcescu, motivul fiind că deși autoritățile promiseseră că vor oferi bani românilor care primesc refugiați, în realitate nu s-a întâmplat acest lucru, în special în ultima perioadă. „Le-a dat, era să zic eu ce, pe post de ajutoare. Să o spunem pe aia dreaptă”, a remarcat moderatorul.
Redactorul-șef Evenimentul Zilei, Simona Ionescu, a observat că și în alte țări din regiune ca Cehia sau Germania, refugiaților a început să li se retragă sprijinul. „Li s-a spus ucrainenilor că trebuie să se angajeze, să-și plătească chiriile”.
„Din ăștia 9 milioane plecați în bejenie, sunt fie milionari în Maybach, fie șmecheri, fie rakeți. Grosul sunt oameni amărâți, mame cu copii”, a completat jurnalistul Mirel Curea.
Turcescu: Ne-am umplut de cerșetori ucraineni
„Ai ieșit prin centrul orașului, Simona? Ne-am umplut de cerșetori ucraineni, șmecheri, nu ăia în nevoie. Te opresc cu aplicații Google translate”, a continuat Robert Turcescu.
Săptămâna trecută, mii de cetățeni polonezi au mărșăluit pe străzile din Varșovia. Deși Polonia este țara care a găzduit cel mai mare număr de refugiați de război, se confruntă cu o serie de crize suprapuse, ce au dus la creșteri uriașe de prețuri. Considerând că autoritățile locale îi ajută mai multe de refugiații ucraineni decât pe cetățenii polonezi, aceștia au ieșit nemulțumiți în stradă. „Polonia nu este Ucraina”, au strigat sute de polonezi nemulțumiți de Guvernul de la Varșovia.
Emisiunea integrală: