În contextul tensiunilor internaționale și al relațiilor bilaterale cu Statele Unite ale Americii, discuțiile din podcastul „Hai Live cu Turcescu la 12” din 7 aprilie 2025 au pus pe tapet un subiect de maximă importanță: implicarea unor emisari speciali, precum Dragoș Sprînceană, în locul unui om din aparatul de stat. Robert Turcescu și fostul ministru de Externe, Adrian Severin, au discutat despre necesitatea unei abordări clare și eficiente în diplomația românească.

Robert Turcescu, despre trimiterea unui emisar special

În cadrul podcastului, „Hai Live cu Turcescu la 12”, Robert Turcescu a subliniat un punct important legat de decizia de a trimite emisari speciali:

„Cum să trimiți pe un emisar special care n-are nicio legătură cu statul român? Adică statul român nu mai are ministru de externe? Nu mai are minister de externe? Nu mai are diplomați? Nu mai are aparat de stat?”, a evidențiat Turcescu faptul că România dispune de un aparat diplomatic bine pregătit, cu funcționari publici calificați, iar decizia de a apela la emisari speciali părea un pas nejustificat.

Întrebarea a fost ridicată, în contextul în care România are un parteneriat strategic cu SUA și un ambasador la Washington, iar această alegere a stârnit confuzie în rândul comentatorilor politici.

„Toți funcționarii ăia publici de-i plătim noi cu o caruță de bani care întind câte un CV din ăla de zici că ahăăhăă, citești la el trei zile că au fost, au făcut cursuri de specializare, au primit burse, masterate, doctorate, bă, ăștia nu mai contează deloc? Dincolo de ăștia nu avem și noi ambasadorul ăla al nostru? Dați-l mă, aduceți-l acasă, împăiați-l, faceți-i ceva. Dacă tot avem ambasador la Washington, ăla, unu din frații Muraru, niciodată nu știu care îi, Andrei cred că îi ăsta care stă la Washington.

Bă, dacă ăla nu mai folosește la nimic, este useless, vorba aia, ne americanizăm toți în chestia asta… Deci, România în momentul de față, arată rău de tot! Să ascultăm un om care știe cum stă treaba cu diplomația, care înțelege lucrurile astea, care ne va și traduce cumva noua realitate în care trăim. Să-i spunem bun venit domnul Adrian Severin! Ne puteți traduce și nouă, vă rog frumos noțiunea asta de emisar special? Pare că ne-am întors în otomanism…” a întrebat Turcescu, făcând referire la carierele diplomatice ce includ cursuri de specializare și studii internaționale.

Adrian Severin explică rolul emisarilor speciali

Adrian Severin, cu experiență vastă în domeniul diplomației, a clarificat conceptul de emisar special.

„Acum, instituția emisarilor speciali este cunoscută în diplomație, nu este o noutate, nu este o invenție. O să precizez însă imediat că nu în înțelesul domnului Ciolacu! Dânsul a înțeles altceva despre ce este această instituție. Ea există! ” a explicat Severin.

El a precizat că această instituție există pentru a depăși anumite limitări ale ambasadorilor, care sunt subordonați guvernului și care urmează proceduri birocratice stricte.

„De ce se folosește? În primul rând pentru ca să sugerezi o trecere peste ambasadorul țării tale. De ce? Pentru că ambasadorul, oricare ambasador, el este de fapt subordonatul Guvernului. El are o procedură întreagă”, a spus Severin.

În schimb, emisarul special are un rol mai direct, având „urechea decidentului”, adică a liderului politic care l-a desemnat.

Severin a adăugat că rolul unui emisar special nu ar trebui să fie înțeles în același mod în care îl prezenta Marcel Ciolacu, care a sugerat că acest rol ar fi înlocuitor pentru ambasadorii deja existenți.

„Ei, spre deosebire de această procedură, emisarul special se presupune că are, cum se spune în limbajul mai puțin academic al diplomaților, are o urechea decidentului, are urechea șefului, care șef… șefului suprem al diplomației, care este ministrul de externe, dar poate fi șeful suprem în sensul că el este primul ministru, cel care, în cazul României, potrivit Constituției și o repet de o mie de ori pentru că CNA-ul are altă interpretare a adevărului constituțional, și anume, Guvernul este cel care realizează politica externă, nu președintele României”, a explicat fostul ministru.

Relevanța unei astfel de decizii în contextul internațional

Adrian Severin a subliniat că ideea unui emisar special trimis în SUA și Rusia ar trebui să fie privită într-un context diplomatic mai larg, legat de interesele României.

El a sugerat că România ar trebui să aibă un rol activ în negocierile dintre Statele Unite și Rusia, astfel încât să își poată exprima interesele strategice.

„Deși introducerea dumneavoastră m-a neliniștit puțin, mă gândesc că în timp ce noi doi vrem să stăm de vorbă aici ceva vreme, s-ar putea să mă caute pe mine domnul Ciolacu.

Vreau să vă spun că eu însumi am propus statului român actual să trimită, să identifice niște emisari speciali pe care să îi trimită în SUA și în Rusia, în primul rând, pentru ca să intrăm și noi în această negociere ruso-americană, să ne putem și noi poziționa nu față de tandem, ci față de fiecare componentă a acestui tandem pentru a afla încotro bate vântul și pentru a încerca să spunem ce dorim și noi, până la urmă, și unde suntem noi”, a spus Severin, făcând referire la relațiile dintre cele două superputeri.

Această poziție a fost susținută de Turcescu, care a arătat că, în ciuda prezenței unui ambasador la Washington, România ar trebui să fie mai activă în promovarea intereselor sale pe plan internațional.

Discuția dintre Robert Turcescu și Adrian Severin a arătat complexitatea și sensul emisarilor speciali în diplomatia modernă. Cei doi au subliniat importanța unei strategii clare în politica externă a României și au pus sub semnul întrebării eficiența unor astfel de decizii, având în vedere resursele deja existente în cadrul aparatului diplomatic românesc.