Așadar, Doru Bușcu a spus în cadrul podcastului „România lui Cristache”, de pe canalul de YouTube al „HAI România!”, că românii se tem de subiectul mobilizării.
„Românii se sperie pentru că discutând despre armată și despre rezerve discuți inevitabil despre mobilizare, despre situația de a lua omul de pe stradă și la o adică a-l pune în luptă. Dacă nu îți pregătești poporul, națiunea, în momentul în care nu știi ce să faci te panichezi.
Dacă știi ce să faci, oricât de mare ar fi o amenințare, știi unde să te duci. Știi unde să suni, știi ce să faci. Știi că trebuie să te duci să îți iei casca, pușca sau mă duc să îmi iau actele și să fug. Ai un plan.
Ei se tem de această chestie, nici nu îndrăznesc să discute de mobilizare. Polonia, Cehia, au acest voluntariat paramilitar. Sunt civili care doresc să se antreneze și se antrenează cu ofițeri pregătiți la standarde NATO și își formează batalioane civile care în caz de, duc o luptă de guerilă. Ești mult mai liniștit dacă în caz de ceva tu știi că ai de unde să îți iei arma.
Dacă lucrurile degenerează într-o fracțiune de secundă și totul se dă peste cap este mai liniștitor să știi că ai posibilitatea minimală de a te organiza și a te apăra. Știi cum să îți pui la adăpost familia, copiii. Iar ideea că acest lucru, discuția despre recrutare poate să îi sperie pe oameni, îi face să se teamă celor cărora nu le place să o discută”, a declarat Doru Bușcu la „România lui Cristache”.
„Nu se discută niciun cuvânt despre Armata Română”
De asemenea, acesta a subliniat că „nu se discută niciun cuvânt despre Armata Română”, iar subiectul ar trebui abordat mai des.
„Nu se discută niciun cuvânt despre Armata Română. Ce face ea, cum respiră ea, unde e baricadată, ce armament are. Lucrurile astea nu are rost să le ascundă cineva cuiva, mai ales rușilor, pentru că le știu rușii. În fond, a vorbi despre forțele tale armate face parte din politica de descurajare.
Îți arăt ce mușchi am, îți arăt ce pot să fac și că am rachete cu care pot să te lovesc dacă tu mă lovești pe mine. Asta e logica, de aia îți arăți armamentul, de aia faci parte dintr-o alianță”, a mai spus Doru Bușcu.
Doru Bușcu a vorbit și despre investițiile în Armata Română cu 2% din PIB
„Nu există niciun dubiu că sistemele sofisticate trebuie cumpărate de la cei care le fac. America este cel mai mare producător, cel mai bun, cel mai competent, pe sisteme complicate: rachete, avioane. E bine să lucrăm cu ei, suntem și într-un parteneriat strategic, o singură marcă, un singur șurub. Însă aceste sisteme au fost luate cu plata în semi-avans. Adică în cazul Patriot s-a achitat aproape tot.
Erau șapte sisteme care trebuiau să vină, a venit unul singur. Acum se reportează sosirea celorlalte pentru că SUA trebuie să alimenteze Ucraina cu Patriot. Redistribuindu-și echipamentele, dacă voi tot v-ați obișnuit să așteptați, mai așteptați.
La fel sistemele HIMARS care sunt foarte utile și sunt urgente pentru iminența evenimentelor de la frontieră. Au fost contractate și aproape plătite 3 și a venit unul. Polonezii pun presiune pe partenerul american să le dea armament de standard american mai vechi, iar ei înlocuiesc cu acel armament armamentul pe care îl dau în Ucraina.
Ei câștigă două tipuri. Își îmbunătățesc înzestrarea armatei, se upgradează pe standarde NATO, dar și câștigă reputație pe plan internațional că ajută în frenezie Ucraina. Dar ei fac în permanentă acest schimb, își împrospătează arsenalul.
E o dinamică net superioară clasei noastre politice care nu face absolut nimic legat de înzestrarea Armatei, moralul Armatei, pregătirea trupelor, recrutare. Dacă ar face aceste lucruri s-ar vedea”, a completat Doru Bușcu.