Ioannis Papalekas, de numele căruia se leagă dezvoltarea City Mall şi a sediului Bancpost din Capitală, deţine o cotă de peste 50% din afacere. Luna viitoare, grecul urmează să îşi rotunjească suma încasată deja la peste 170 mil. euro, fără a lua în calcul eventuale ajustări ale preţului tranzacţiei. Al doilea acţionar ca importanţă, cu o participaţie de circa 20–25%, este Dragoş Bîlteanu care ar urma să ajungă în februarie la suma de circa 70 mil. euro, încasată în tranşe de la fondul german. În noiembrie 2008, cu banii din imobiliare, Bîlteanu a preluat, alături de alţi investitori, casa de comerţ cu energie Romenergo.
Ansamblul UpGround este format din 600 de apartamente de lux, 120.000 mp de spaţii de birouri şi 10.000 mp de spaţii comerciale. Dezvoltatorul a vândut până acum jumătate din locuinţele disponibile, dintre care doar 50 de unităţi pe parcursul lui 2010. Dezvoltatorul a vândut şi locuinţe „la pachet“ către doi investitori imobiliari. Fiecare dintre aceştia deţine un portofoliu de 20 de locuinţe pe care le oferă spre închiriere.
Contract de administrare
În acest an, o parte din cele 300 de apartamente rămase disponibile la vânzare, vor fi oferite şi spre închiriere.
„Mai avem jumătate din proiect la vânzare şi închiriere. Deja am demarat închirierile. Jumătate din proiect a fost vândut în tranşe din 2008 până în 2010. Anul trecut s-au vândut 50 de unităţi“, au declarat în exclusivitate pentru Capital reprezentanţii UpGround Estates. Aceştia nu au vrut să ofere informaţii cu privire la valoarea ultimei tranşe ce urmează a fi încasate de dezvoltator, invocând clauzele de confidenţialitate ale contractului.
Proiectul avea ca dată de finalizare toamna anului trecut, însă au apărut întârzieri din cauza condiţiilor meteo, spun reprezentanţii companiei.
Compania Global Vision, implicată în majoritatea proiectelor dezvoltate de Ioannis Papalekas, a semnat în august 2010 un contract cu o durată de cinci ani, prin care preia managementul integral al proprietăţii.
„În prima etapă, respectiv cea de finalizare a BOB Tower, Global Vision a fost antreprenor general, în cea de-a doua etapă a proiectului, respectiv BOC Tower, compania a preluat antrepriza de instalaţii“, a explicat Sorin Preda, managing directorul Global Vision.
Cea mai mare tranzacţie
În mai 2008, compania de investiţii imobiliare RREEF Real Estate, parte a grupului german Deutsche Bank, a achiziţionat de la un grup de oameni de afaceri din Grecia şi Marea Britanie – reprezentaţi de Ioannis Papalekas, un pachet de proprietăţi care include ansamblul rezidenţial UpGround şi clădirile de birouri denumite BOB Tower şi BOC Tower. Valoarea tranzacţiei a fost de 340 mil. euro şi rămâne în continuare cel mai mare contract încheiat pe piaţa imobiliară românească. Tranzacţia este o vânzare-cumpărare la termen, ceea ce înseamnă că proiectele sunt preluate la finalizarea construcţiei.
Valoarea investiţiei pentru construcţia rezidenţială era estimată la dată lansării proiectului la 100 mil. euro, iar pentru clădirile de birouri 160 mil. euro. Pentru achiziţia terenului compania a plătit 50 mil. euro.
Investitorii din Grecia şi Maria Britanie, printre care şi omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, au mai fost implicaţi în dezvoltarea proiectului City Mall din Bucureşti şi a sediului Bancpost. Ambele proiecte au fost vândute.
RREEF Real Estate face parte din RREEF Alternative Investments, divizie care administrează investiţii alternative la nivel global în cadrul diviziei Deutsche Bank Asset Management. RREEF Real Estate administrează active de peste 52,9 mld. dolari în întreaga lume, iar în România mai este implicată împreună cu dezvoltatorul GTC în construcţia a două proiecte de locuinţe în Bucureşti.