Totuși, gradul redus de aprobare, raportat la numărul de cereri ca și problemele pe care sistemele CEC Bank(singura bancă ce oferă deocamdată aceste credetite) le au sunt explicabile prin faptul că programul a fost lansat de doar două săptămâni.
Concret, ne-au transmis oficialii CEC Bank, până acum au fost depuse 550 de cereri și au apucat să fie aprobate 30.
În funcție de specificul fiecărui dosar, timpul de analiză durează de la câteva zile la cel mult o săptămână.
Tinerii între 16 şi 26 de ani pot contracta credite cu dobândă suportată de la bugetul de stat de până la 40.000 de lei, iar persoanele între 26 şi 55 de ani pot lua acelaşi tip de credite de până la 35.000 de lei.
Dacă cel care apelează la acest instrument de creditare este angajat, poate solicita încă 20.000 de lei.
Anii de studiu vor reprezenta perioada de graţie pentru acest tip de finanţare.
Sumele pot fi folosite pentru îmbunătăţirea pregătirii profesionale sau pentru acces la diferite servicii de sănătate şi activităţi sportive.
Foarte important de reținut, acesta este singurul credit din România pentru care banca nu cere ca solicitantul să facă dovada unor venituri. Dacă solicitantul are venituri poate constitui un avantaj, însă regulile se aplică și celor care vin cu un girant codebitor, cu condiția ca acesta din urmă să locuiască în aceeași casă cu solicitantul.
Nu e totul atât de simplu: “ Mi s-a spus că programul e la început și lucurile nu sunt, încă,puse la punct”
Capital a stat de vorbă cu o tânără din Timișoara care nu a reușit să se numere printre cei care au luat un astfel de împrumut.
Birocrația și, așa cum spune tânăra, faptul că angajații CEC Bank nu sunt obișnuiți cu acest produs au făcut ca ea să nu se califice.
Concret, arată conversația purtată de solicitant cu banca și consultată și de Capital, în primă fază CEC a cerut un anumit tip de adeverință de student pentru ca, apoi, să solicite un alt format, pe care insituția de învățământ unde solicitantul urma să meargă la master nu îi emite.
“ Am umblat câteva zile doar ca să pot obține această adeverință care în mod normal e formalitate. Dar asta nu a fost totul”, spune studenta.
Mai departe, chiar dacă avea venituri salariale de peste 10.000 de lei plus venituri din dividende, banca i-ar fi cerut și un codebitor, motivând că a existat o perioadă de o lună în care nu au fost încasate respectivele venituri. Când a adus și codebitorul, CEC a arătat că nu îl poate acceptat deoarece nu locuiește în aceeași casă cu solicitantul.
Mai departe, studenta spune că, deși s-a adresat aceleiași bănci, CEC, angajații din trei agenții diferite i-au calculat sume diferite pe care le-ar putea lua ca împrumut, iar în momentul în care a ajuns la sucursala CEC din Timișoara i s-a explicat că apar unele erori deoarece angajații nu sutn încă obișnuiți cu nou program.
Tânăra nu a reușit nici până în acest moment să ia creditul. Întrebați de Capital în legătură cu acest tip de cazuri, reprezentanții CEC au spus doar că respectă legea și normele impuse de aceasta și că fac tot posibilul pentru a rezolva problemele, atunci când apar.