EXCLUSIV! Cel mai mare pericol pentru România! Țara noastră se confruntă cu un circuit antinațional. „Nu este capabilă să valorifice” (VIDEO)

Sursă: YouTube EVZ Capital

Astăzi a avut loc un nou episod al podcastului „România lui Cristache”, unde invitații speciali au fost Mircea Coșea, Florin Iaru și Lucian Davidescu. Au fost discutate mai multe subiecte inedite, printre care și situația economică cu care se confruntă România.

EXCLUSIV! Cel mai mare pericol pentru România! Țara noastră se confruntă cu un circuit antinațional. „Nu este capabilă să valorifice”

Așadar, Mircea Coșea, politician român și profesor universitar la ASE, a subliniat că țara noastră nu este în stare să valorifice resursele proprii. Potrivit informațiilor oferite de specialist în cadrul podcastului „România lui Cristache” de la EVZ Capital, România „nu este capabilă să ridice valoarea resurselor prin valoare adăugată superioară”.

„România nu este capabilă, pe termen secular, să valorifice resursele proprii. Nu este capabilă să ridice valoarea resurselor prin valoare adăugată superioară. Este o țară colonială, din punct de vedere al sistemului de import/export. Exportă materii prime.

Exportă valoare adăugată în alte țări și nu poate să o capitalizeze în interior. Lucrul astă se vede foarte bine în deficitul balanței comerciale, care este cel mai mare pericol pentru România, în părerea mea. Ca să ajungi să imporți 70% din mâncarea de fiecare zi a românilor… La rândul ei, este produsă în proporție de 80% din materii prime românești.

Este un circuit antinațional: exportăm materii prime, importăm o prelucrare relativă a acestora”, a declarat Mircea Coșea în cadrul podcastului.

Problema este una foarte veche pentru țara noastră

De asemenea, aceasta a explicat că această problemă este una veche pentru țara noastră iar marile averi care s-au făcut în România și care s-au capitalizat în alte țări s-au făcut pe vânzarea materiei primei.

„Problema este veche. Ea aparține decidenților politici români încă de acum aproape 200 de ani. Atunci când România se numea grânarul Europei, era cât de bine să exporți grâu pentru că se plătea în aur.

Marile averi care s-au făcut în România și care s-au capitalizat în alte țări s-au făcut pe vânzarea materiei primei și refuzul de a intra într-o situație de industrializare, pentru că nu corespundea intereselor de vânzare”, a completat Coșea.