Dinu Patriciu, cu falimentul lanţului Mic.ro este cel mai cunoscut nume de milionAr prezent şi în topul insolvenţelor pe 2012. Deși avea deschise 40 de dosare de insolvență împotriva sa de către diverși creditori, Minimax Discount al lui Patriciu a obținut înainte intrarea sub protecția insolvenței, iar la fel s-a întâmplat și cu Mic.ro Retail, controlată tot de Patriciu. Vorbim aici de două dintre cele mai mari insolvențe din 2012, a treia și a noua ca amploare. Patriciu nu este însă primul dintre milionari şi din perspectiva cifrei de afaceri a fimelor intrate în procedura de protecţie.

Georgică Cornu, patronul de la Izometal şi Confort SA este singurul milionar de Top 300 care este prezent şi în fruntea clasamentului insolvenţelor. Potrivit datelor vrajitorul.eu, milionarul evaluat de Capital cu o avere de 140 de milioane de euro şi-a băgat anul trecut în insolvenţă cele mai importante două afaceri. Companiile Izometal şi Confort SA au avut în 2011 o cifră de afaceri cumulată de aproape 210 milioane de euro şi aproximativ 1.500 de angajaţi.

Patronii Murfatlar sau insolvenţa ca stil business

Fraţii Dobronăuţeanu, cunoscuţi mai ales pentru afacerea Murfatlar şi ieşiţi din top încă de anul trecut au ridicat insolvenţa la nivelul unei strategii de business. Rând pe rând, ei au apelat la această procedură pentru Biborţeni, Matache Măcelaru, Murfatlar şi fabrica de alcool de la Poşta Câlnău. Doar afacerea cu vin din Dobrogea a generat anul trecut o cifră de afaceri de aproximativ 30 de milioane de euro. În topul celor mai mari insolvenţe regăsim şi familia Avram cu firma Cam Serv care a avut anul trecut o cifră de afaceri de peste 25 de milioane de euro. Dintre foştii sau actualii milionari de top, urmează Horaţiu Cercel, cu firma Concefa SA din Sibiu, Costică Rusu, cu producătorul de bere Rombet SA din Bacău, sau reprezentantul producătorilor de carne de porc din România, Costică Caruz, a cărui firmă Complexul de Porci Brăila SA a intrat anul acesta în insolvenţă.

Anul 2012 poate fi considerat anul în care companiile au învățat să intre sub protecția insolvenței, pentru a scăpa temporar de presiunea creditorilor. Practic, cele mai mari insolvențe din acest an au fost cerute de companiile debitoare și acceptate de tribunal, înainte să fie puse în practică executările din partea creditorilor.

Citiţi şi: TOP 300 CAPITAL: Cele mai bogate zece județe din România

Hidroelectrica este, de departe, cea mai de răsunet insolvență din istoria recentă a României, fiind solicitată de administratorii companiei pentru motive asupra cărora încă planează suspiciunea. Oficial, s-a declarat că insolvența Hidroelectrica, a doua cea mai profitabilă companie de stat, a avut ca scop denunțarea contractelor cu „băieții deștepți“. Rămâne de văzut cum va ieși Hidroelectrica din această insolvență, procedură care deja a făcut multe bănci creditoare să sângereze prin constituirea unor provizioane uriașe.

Pe locul 4 găsim compania multinațională Cefin, care activează în domenii precum automotive (cel mai mare dealer Iveco de pe plan local și acționar al firmei care importă Ferrari), imobiliare (a dezvoltat complexul Cortina Residence) și spații industriale. Cefin și-a solicitat insolvența la sfârșitul lunii martie. Insolvența RHS Company și Scop Computers, doi dintre cei mai mari distribuitori IT de pe piața locală, a survenit nu pe fondul lipsei de profit, ci a fost solicitată de cele două companii pentru ca acestea să își poată desfășura în continuare activitatea, după ce ANAF le blocase conturile pentru o presupusă fraudă prin neplata TVA. Suspiciunea a pornit de la achiziționarea unor servicii de către RHS și Scop Computers, alături de Romsoft, de la o firmă fantomă, Twin Impex SRL.
Dispariția celor doi giganți de pe piața IT, care desfășurau afaceri de circa 80 milioane euro, respectiv 74 milioane euro fiecare, ar fi dus la efecte dramatice pentru întreaga industrie IT. Acesta este un exemplu cum statul, prin ANAF, poate acționa în defavoarea încasărilor, concentrându-se pe sancţionarea unei presupuse fraude și pierzând din vedere impozitele pe care  cele două companii nu le-ar mai plăti la buget având activitatea blocată.

Top 10 insolvențe pe 2012 este încheiat de firma de salubrizare Urban SA, cu activități în București, Brașov, Rm. Vâlcea, Călărași și Otopeni. Firma a acumulat numeroase datorii la buget, dar e neclar dacă insolvența i-a fost cerută de creditori sau și-a solicitat-o singură. În topul companiilor care se ocupă de cele mai mari insolvențe din 2012 se află Euroinsol a lui Remus Borza (Hidroelectrica, RHS Company, Asmita Gardens) și RVA Insolvency (Minimax Discount, Mic.ro) a lui Arin Stănescu.

Mai multe detalii despre cei mai bogaţi români puteţi găsi în ediţia din acest an a TOP 300 CAPITAL Cei mai bogaţi români, care se va găsi la chioşcuri începând cu 29 octombrie.