„Hai Live cu Turcescu la 12”: O ediție specială despre politica, cenzura și controlul în timpurile noastre

Astăzi, joi, 3 aprilie, podcastul „Hai Live cu Turcescu la 12” a adus o ediție specială, cu o discuție de amploare despre cele mai fierbinți subiecte ale momentului. Transmis pe canalul de YouTube HAI ROMÂNIA și pe pagina de Facebook evz.ro, emisiunea promite o dezbatere aprinsă despre taxele impuse de Donald Trump, cenzura care macină spațiul public, dar și despre băuturi și politica românească.

  • Robert Turcescu: Să o aud pe Alina Mungiu-Pippidi spunând: „Ăăă, nu, ăsta… Crin Antonescu este depășit, e terminat, e cutare… asta Lasconi nu înțelege nimic din politica externă.” Bă, dintr-o dată, singura lumină a politicii românești, asta așa, de la lac, cum e ea, politica românească pe care o știm de o grămadă de ani, a devenit unul de din ciufulit, s-a tuns. Din unul care făcea de gardă pe la tribunale, s-a transformat în primar al capitalei. A dat dracu’ și primăria și s-a urcat în scaunul de candidat la președinție. Și ăsta… a devenit lumina politicii românești. Este extraordinar ca dovadă că orice ar face… personajul ăsta. Adică, mai nou își face campanie și în Franța, la Paris. Au apărut… O să vă arăt dacă vreți… am publicat. Au apărut camioane care au ecrane… Nicușor Dan.

Cum captează politicienii atenția publicului

Turcescu și invitații săi, Tavi Hoandră și Comaroni, și-au exprimat opinia cu privire la cum politicienii români au reușit să capteze atenția publicului, ajungând „luminile” politicii, deși mulți dintre aceștia nu au demonstrat vreun angajament real față de interesul național.

Turcescu va comenta campania electorală a lui Nicușor Dan, întrebându-se de unde provin resursele financiare necesare unei asemenea mobilizări, având în vedere că nu pare a fi o campanie de tip clasic, dar cu toate acestea beneficiază de un sprijin semnificativ.

  • Robert Turcescu:

    Bă, nene, de unde atâta bănet? Deci… dar pentru că domnul Nicușor Dan spune că e în afara campaniei electorale propriu-zise… să mori tu? Înțelegi? Pe bune? Adică, în afara campaniei electorale, nu era și când onor procurorul a zis că Călin Georgescu a primit o mașină de la Potra? Când? Înainte de campania electorală. A primit și bani de la Potra, zice procurorul. Când? Înainte de campania electorală. Păi, Nicușor cum e, mă? Nu tot înainte de campania electorală? Păi, de ce nu îl luați, mă, pe ăsta? Să văd și eu un procuror care să zică: „Domnu’ Nicușor, de unde aveți dumneavoastră, ca să zic așa, toți banii ăștia?”

Cenzura și controlul Informației în România de azi

Un alt subiect central al discuției va fi legat de cenzura din spațiul public. Turcescu va adresa ideea că oricine se opune sistemului trebuie eliminat din peisajul mediatic, o temă tot mai des întâlnită în ultima perioadă.

  • Robert Turcescu:

Cine nu e cu sistemul și este împotriva sistemului trebuie eliminat de pe platforme, trebuie scos de pe platforme. Ba că CNA-ul, ba că ANCOM-ul…

Tavi Hoandră, într-o notă mai calmă, a punctat că nu vrea să dezinformeze pe nimeni, dar preferă să își exprime opiniile liber, chiar dacă acestea nu sunt în acord cu liniile oficiale impuse. Însă, Turcescu a ripostat, subliniind că trăim într-o țară unde, dacă nu te conformezi, riști să fii izolat sau eliminat din dezbaterea publică.

  • Tavi Hoandră:

Eu nu vreau să dezinformez pe nimeni, dar tind să am propriile mele opinii, care nu trebuie să fie conforme cu ceva sau cu altceva.

  • Robert Turcescu:

Nu ai voie, tu nu înțelegi?! Trăim într-o țară în care, dacă nu te supui regulilor stabilite de ei… la revedere.

  • Tavi Hoandră:

Dom’le Turcescu, eu am mai trăit vremurile astea, noi… pentru mine, eu nu am nicio emoție.

În final, discuțiile s-au concentrat și pe politica externă, cu Turcescu criticând modul în care unii politicieni români au ajuns să fie considerați experți, deși multe dintre pozițiile lor par să fie desprinse dintr-o realitate depășită. De asemenea, va comenta despre imaginea publică a unor figuri politice și cum aceste imagini sunt manipulative, pentru a câștiga susținerea populației.

  • Hoandră:

Lasă-mă și cu Georgescu ăla, e bolnav psihic… dacopat.

  • Hoandră:

Da, mă… până la urmă, dacă poporul român… bă, să apară alți oameni, dacă s-ar putea, spre deosebire de ce ni s-a inoculat în ultimii treizeci de ani, că popoarele ar trebui conduse de specialiști, mă p** pe specialiști. Bă, națiunile trebuie conduse de oameni de cultură, de oameni care înțeleg istoria, care înțeleg sufletele popoarelor… Ei tot vor să facem Uniunea Europeană, dar fiecare popor are alte dimensiuni, alte valori din moși-strămoși, nimeni nu se gândește. Ei vor niște contabili și niște dobitoci.